На продају остаци имовине фабрике „21. мај” из Раковице

0
(0)

Агенција за лиценцирање стецајних управника огласила је продају дела непокретне и покретне имовине некадашњег југословенског гиганта, фабрике аутомотора „21. мај” из Раковице.

На продају је пет индустријских зграда, земљиште као и опрема из радионица и ситан инвентар, наводи се у тексту огласа.

Почетна цена на јавном надметању, које ће се одржати 8. августа у просторијама Агенције у Београду, је 24.797.767 динара.

Фабрика је основана 1948. године као војна фабрика за прозводњу мотора за авионе и хеликоптере, али је убрзо почела производњу и за друмска возила.

Запошљавала је око 5.000 радника који су склапали моторе за компаније Фијат, Бош, Ролс ројс, Боинг…

Као „златна година” у историји фабрике издвојила се 1989. када је произведено 200.000 мотора за аутомобиле марке „Застава”.

Фабрику је чинило неколико погона: Фабрика мотора и трансмисија (основана 1948. године), затим Фабрика малолитажних мотора (из 1970. године), Фабрика аутомотора, која је правила моторе од 1981. до 2008. године, да би се накнадно 2010. године произвело још 50 мотора за потребе фирме Застава специјални аутомобили Сомбор, која је тада још увек производила аутомобиле из некадшњег Заставиног програма на основном моделу путничког возила Скала 101…

Такође, део ове компаније је била и „Фабрика данас” која се бавила производњом делова и прибора за моторна возила и њихове моторе,преноси Танјуг.

Политика.рс

фото: Драгослав Жарковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БАГЕР РАДОЈЕ ДАKИЋ РУШИ ФАБРИKУ У KОЈОЈ ЈЕ ПРОИЗВЕДЕН: Да ли је ово најтужнија фотографија данас у Србији?

1 (1) У фабрици је 1989. године било 4, 67 хиљада радника, а исто толико …

Пожар у фабрици Милан Благојевић у Лучанима, повређена двојица радника

5 (1) У 13.47 избио је пожар у фабрици „Милан Благојевић – Лучани“ приликом којег …

Један коментар

  1. taman uzo da prezalogajim kad ovo; ,,sklapali motore za kompanije fijat, bos, rols rojs, boing … i imali 5 000. radnika,, salite se il lazete, zar to nije bilo za vreme cara vukodlacica, jedino on je takav organizator ili lazov. — a sta rece sad prodaju rusevine u korov zarasle, e tudjine supkov dusmanine, prisede mo ovo malo musake, ko te od goveda otrze i vamo dovede. — ruzan si ko da te dalmatinski magarac pravio, sta si od nas nacinio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend