Недеља ЦЕРН-а у Петници

Недеља ЦЕРН-а у Петници

0
(0)

Полазници у истраживачкој станици слушаће предавања, стручњака Европске организације за нуклеарна истраживања

Истраживачка станица Петница надомак Ваљева домаћин је научницима из Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), предавачима Трансевропске школе физике високих енергија. Њихов гост сутра ће бити директор истраживања у ЦЕРН-у Серђо Бертолучи, који ће говорити о вести која је уздрмала научни свет, проналаску нове честице за коју се сумња да је Хигзов бозон.

Овај програм ЦЕРН-а, покренут пре неколико година, намењен је младим научницима, а у Петници је окупио 60 полазника из целе Европе, младих доктора наука и оних који су на докторским студијама. Током седам дана своје знање пренеће им двадесет различитих стручњака. Петница је домаћин ове школе и, како објашњава Никола Божић,руководилац Одељења математичко-техничких наука, ЦЕРН је осмислио програм и довео предаваче, а први пут су за летњу школу избрали неку источноевропску земљу. Теме су везане за различите аспекте физике високих енергија, са главним фокусом на експерименталну физику елементарних честица, додаје он.

– Један сегмент програма су излагања и предавања, а други је рад по радионицама. Полазници су се поделили у три групе како би менторски могли да дискутују са стручњацима ЦЕРН-а о научним проблемима којима се баве у својим истраживањима или да размотре неке идеје које су добили слушајући предавања. Такође, они ће радити и мале пројекте. Предност програма је у томе што могу са најважнијим стручњацима из ЦЕРН-а да дискутују, слушају предавања о најновијим истраживањима, овом приликом то ће бити везано за Хигзов бозон. Пошто су у току и наши редовни средњошколски програми, омогућићемо заинтересованим средњошколцима, без обзира из које области долазе, да слушају то излагање ако желе – каже Божић.

Научници из ЦЕРН-а Петницу су посетили прошле године, и како истиче Божић, посебно им је био занимљив концепт да се средњошколци, сасвим млади људи, баве малим али озбиљним, научним пројектима.

– Ових дана ћемо разматрати са њима неке од идеја које тренутно имамо у вези са наставком сарадње. Једна од замисли је да организујемо посету за наше средњошколце ЦЕРН-у. Таква екскурзија би могла бити на јесен или пролеће, а део обиласка подразумевао би и посету неком научном музеју и другим научним институцијама како би средњошколци пре него што упишу факултете могли да виде како то изгледа у свету – објашњава Божић.

Трансевропску школу физике високих енергија шест година за редом организује група европских лабораторија за физику честица под руководством ЦЕРН-а и Лабораторије линеарног акцелератора у Орсају. Један од циљева школе је и јачање и подстицање сарадње између источне и западне европске научне и педагошке заједнице, а претходни домаћини били су Украјина, Пољска и Румунија.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

“Петница“ представља Србију

“Петница“ представља Србију

0 (0) ИСТРАЖИВАЧКА станица „Петница“ представљаће Србију у глобалном пројекту који организује светска консултантска мрежа …

Српским научницима смањени буџети

Српским научницима смањени буџети

0 (0) НАУЧНИ институти потписали су с државом, коначно, уговоре о финансирању за ову годину, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend