fbpx
Насловна / Србија / НОВА ПЉАЧКА! Укида се трајна регистрација за мопеде (скутере), али и за тракторе и мотокултиваторе
НОВА ПЉАЧКА! Укида се трајна регистрација за мопеде (скутере), али и за тракторе и мотокултиваторе 1

НОВА ПЉАЧКА! Укида се трајна регистрација за мопеде (скутере), али и за тракторе и мотокултиваторе

Од 3. априла ове године престаје да важи трајна регистрација за мопеде. Након тог датума, сви мопеди мораће да имају стандардну регистрацију и да је обнављају сваке године.

На улицама и даље могу да се виде скутери са новим и старим, тј. трајним таблицама. Зашто једни могу трајно да се региструју, а други не?

Одговор је следећи – пре више година измењен је Закон о безбедности саобраћаја, али није донет одређени подзаконски акт у вези техничких прегледа, па је мопедима са трајном регистрацијом остављена могућност да задрже тај статус уколико не дође до промене власника.

Дакле, мопеди већ дуго не могу да добију трајну регистрацију, али они који су је имали, могли су да је задрже. Све до сада, тј. до априла 2019. године.

Наиме, 2018. године у априлу ступио је на снагу измењен Закон о безбедности саобраћаја, па је власницима мопеда са трајном регистрацијом остављено годину дана да узму нове таблице, тј. да обаве стандардну регистрацију.

Добијају нову саобраћајну дозволу (уместо потврде о регистрацији), нове регистарске таблице и регистрациону налепницу. Такође, регистрација се продужава сваке године, што значи да мопед мора да прође технички преглед, а важе иста правила као за аутомобиле.

Све мора да буде исправно и без измена или додатака када су у питању светла, седишта, управљач и други делови – само по фабричким спецификацијама.

Проблем са „категоризацијом“
Проблеме код „пререгистрације“ имаће многи власници мопеда који немају сву документацију или им је максимална брзина већа од 45 км/х.

Наиме, мопед је по законској дефиницији:

„моторно возило са два точка чија највећа конструктивна брзина, без обзира на начин преноса, не прелази 45 км/х, при чему радна запремина мотора, када возило има мотор са унутрашњим сагоревањем не прелази 50 цм3, или са мотором чија највећа трајна номинална снага не прелази 4 кW када возило има електрични погон“

Дакле, ако у документацији пише да је максимална брзина 48 км/х, мораће да се региструје као мотоцикл, што значи да је за његову вожњу неопходна најмање А1 категорија. Та 3 км/х разлике у пракси не значе ништа, али закон је јасно направио поделу.

Проблеме ће имати многи власници Томос мотоцикала (АПН, АТX…) пошто им је максимална брзина преко 45 км/х. Имаће осетно веће трошкове – скупља регистрација него за мопед и то сваке године, плус евентуално полагање за А1 категорију.

Уколико неко нема документацију о техничким карактеристикама, а сигуран је да максимална брзина није већа од 45 км/х, може на одређеним техничким прегледима да обави тестирање и добије потврду.

Ово не важи само за мопеде
Укида се трајна регистрација и за радне машине, мотокултиваторе и тракторе. Дакле, њихове потврде о регистрацији престају да важе 3. априла ове године.

Одговор из МУП-а
У полицији су нам потврдили да трајне потврде о регистрацији престају да важе 3. априла:

На основу одредбе члана 351. став 9 Закона о безбедности саобраћаја на путевима, потврде о регистрацији возила на моторни погон издате за радну машину, мотокултиватор, бицикл са мотором и потврда о регистрацији трактора намењеног за обављање пољопривредних радова и прикључно возило које вуче овај трактор престају да важе након истека једне године од дана ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима ( „Службени гласник РС“ бр. 24/2018) односно 03.04.2019. године.

Драган Ромчевић, Половни аутомобили

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДРИ утврдила "неправилости" у завршном рачуну буџета Србије од 28,4 милијарде 11

ДРИ утврдила „неправилости“ у завршном рачуну буџета Србије од 28,4 милијарде

Државна ревизорска институција (ДРИ) данас је објавила да је утврдила неправилности у завршном рачуну буџета …

Случај пљачкања уништене Привредне банке и афера Фармаком: „Радили смо искључиво по налозима државе” 12

Случај пљачкања уништене Привредне банке и афера Фармаком: „Радили смо искључиво по налозима државе”

Суђење због „ненаплативих“ кредита које је Привредна банка одобравала Фармакому траје већ четврту годину док …

4 Коментара

  1. E posle ovoga su na redu bicikli.

  2. Posle bicikala svi će dobiti brojeve na leđima…

  3. Da li neko ima sliku ovih što nam smišljaju zakone, da vidimo da li su muški ili ženski. Da znamo da li su došli sa Venere ili su pali s Marsa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *