fbpx

Нови детаљи пљачке века: Из Бора нестале чак три тоне злата

3
(1)

Тачну количину злата која је од 2010. до 2017. године нестала из погона тадашњаг рударско-топионичарског басена „Бор“ није могуц́е прецизно установити.

Ипак, претпоставља се да је у том периоду из погона „Златаре“ нестало најмање три тоне племенитог метала, вредног готово 120 милиона евра.

– Ствар је врло једноставна – навео је за „Новости“ извор из истраге.

– Кампања добијања злата у РТБ се до доласка кинеских инвеститора у децембру 2018. обављала спорадично, у најбољем случају једном у три месеца. У сваком случају, великих пара је било за све у ланцу крађе тог племенитог метала – тврди саговорник „Новости“.

Званичан разлог што се кампање добијања злата у РТБ нису редовно обављале, како се наводи, био је тај да би се прикупиле довољне количине „анодног муља“.

То је сировина која се добија у току поступка издвајања бакра и која се у погону „Златаре“ касније прерађује у злато, сребро, селен, платину и паладијум.

– Међутим, недуго након што је ’Зиђин‘ преузео 63 одсто власништва у РТБ, кампање добијања злата у ’Бору‘ почеле су да се из сопствених сировина обављају готово сваке недеље – објашњава саговорник „Новости“.

Притом, Кинези нису инвестирали готово ништа, вец́ су уз постојец́е ресурсе увели ригорозну дисциплину, која је резултирала тиме да се готово сваке недеље у „Златари“ обавља поступак прераде „анодног муља“.

Саговорник „Новости“ сматра да је потребна темељна истрага са међународним институцијама да би се доказали наводи о невиђеној пљачки злата из Бора.

– Свакако да је мањак „анодног муља“ утицао на то да се до 2017. не обављају редовне контроле прераде те сировине – навео је саговорник.

Међутим, опште је познато и да је у шумама у околини Бора било смештено више десетина импровизованих топионица злата у којима је прерађивана та сировина, која је, подсец́ају „Новости“, у џаковима изношена из фабричког круга РТБ.

Луксузни објекти финасирани украденим златом 

Према документацији коју су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, у периоду од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године, нестало је скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона долара, подсећају „Новости“.

– Траг злата се постепено губи од 2010. године – навео је саговорник тог листа.

„Постоје индиције да је у том периоду нестало око три тоне тог метала, вредног готово 120 милиона евра. Тим новцем је финансирана изградња 37 стамбених зграда на једном од најпознатијих језера на свету, на тромеђи европских држава“.

Поступак „под ручном“

Иначе, због сумње да су извршили кривично дело тешка крађа, 10. маја прошле године ухапшена су четири радника РТБ: И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник „Златаре“, као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузец́а „Заштита“, које је раније обезбеђивало РТБ. У Специјалном тужилаштву за организовани криминал у Београду против њих је поступак тренутно „под ручном“, јер је тужилац коме је додељен случај у међувремену добио решење о пензионисању, тако да се сада чека избор његовог наследника.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одлука лондонског суда о пљачки злата Венецуеле наук за друге земље

4.7 (7) Врховни суд Лондона признао је Хуана Гваида за председника Венецуеле и дао му …

ПЛАЋА СИРОТИЊА РАЈА Кадар СНС напунио апартмане у ковид болницама, 200 евра дневно

4.6 (12) Апартмански блок КБЦ „Бежанијска коста“ у ком се лече ВИП личности и политичари …

Један коментар

  1. za onih 95% neupucenih, nestalo tri hiljade kilograma zlata i to tamo gde gazduje onaj pricadjeni gurbet blagoje spasovski drug spahije cibuljickog i brata mu. PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *