Одакле Фијатовом синдикату четврт милиона евра?

0
(0)

* Радници преносе да се помоћ дели тако што председник синдиката Зоран Марковић кроз фабрику носи кесу с новцем и броји паре * Синдикалци у Фијату тврде да је новац обезбеђен из интерног фонда, али и из средстава Савеза самосталних синдиката Србије * Орбовић: Нисам у току. Можда им је новац дао Синдикат металаца

Руководство Самосталног синдиката у крагујевачком Фијату почело је јуче да дели по 18.000 динара радницима који су летос 16 дана штрајковали, захтевајући, поред осталог, повећање зарада и боље услове рада.

Ову помоћ, односно неку врсту надокнаде за дане проведене у штрајку, за које сходно Закону о штрајку, Фијат не даје плате, добиће око 1.600 радника, од чега је већина штрајковала све време, док ће они који су у штрајку провели само део времена, добити пропорционално мањи износ. На основу података о броју радника и износу помоћи коју су добили, произилази се да ће синдикат радницима поделити око 240.000 евра.

Како наводе извори Данаса из фабрике, помоћ се дели тако што председник Самосталног синдиката у Фијату Зоран Марковић кроз производне погоне носи пуну торбу пара, док крај њега иду двојица сарадника са списковима радника којима треба да се исплати надокнада. Како се процењује, биће потребно чак десетак дана да се сав новац подели.

Одакле долазе кесе новца, није јасно. У Самосталном синдикату тврде да средства деле из наменског Штрајкачког фонда. Али, одакле једном фабричком синдикату четврт милиона евра у кешу? Ово питање у Крагујевцу изазива бојазан да су тај новац обезбедили или држава или компанија Фијат Крајслер. И једнима и другима у интересу је да Самостални синдикат, који је по многима штрајк окончао трулим компромисом, којим ни изблиза нису испуњени захтеви радника, колико – толико сачува образ и значај међу радницима, као пожељни социјални партнер и убудуће.

Секретар Самосталног синдиката у Фијату Саша Ђорђевић јуче је за наш лист категорички рекао да менаџмент Фијата и надлежни државни органи немају никакве везе са новцем за штрајкаче, већ да су средства обезбеђена из фабричког, али и Штрајкачког фонда Савеза самосталних синдиката Србије. Председник СССС-а Љубисав Орбовић, међутим, о томе не зна ништа.

Како нам је јуче рекао, он „није у току“ са оним што се тренутно дешава у Фијату, те да је то „ствар фабричког синдиката“. Орбовић каже да не зна да ли Самостални синдикат у Фијату добија новац из фонда СССС-а, да „можда новац добија из фонда Синдиката металаца“.

„Заиста не знам о чему се ту ради, потпуно сам изван те приче“, рекао нам је јуче Орбовић, коментаришући синдикалну исплату која се мери стотинама хиљада евра.

Председник Савеза синдиката металаца Србије Зоран Вујовић такође „није у току“.

„Обратите се председнику Синдиката у ФЦА Србија Зорану Марковићу“, рекао нам је Вујовић. Марковић се, међутим, јуче није одазивао на наше телефонске позиве, а није одговорио ни на поруку у вези овеј теме.

Повереник УГС „Независност“ у ФЦА Србија Зоран Станић уверен је да су паре „сигурно стигле од менаџмента Фијата“, што је, према његовим речима, део још летос започете игре те две стране.

– Самостални синдикат је синдикат пословодства ФЦА Србија, и у том својству је летос прискочио у помоћ послодавцу да би га фингираним штрајком спасао од стварне побуне незадовољних радника. Сада им послодавац узвраћа тако што им даје новац за исплату надокнада – истиче Станић, напомињући да је премијерка Ана Брнабић представницима запослених у ФЦА Србија летос отворено рекла да држава не може финансијски да их подржи, јер се томе противи администрација ЕУ.

Додаје да тренутно не сме ништа да предузме, јер би га радници, којима треба сваки динар, „линчовали“ ако би угрозио текућу расподелу надокнада за време проведено у штрајку. Чим тај новац буде подељен, огранак УГС „Независност“ у ФЦА Србија ће, наводи Станић, поднети захтев да се Самосталном синдикату одузме репрезентативност.

– Синдикат постаје репрезентативан, између осталог и на основу тога што своје активности финансира из сопствених средстава. Како је у конкретном случају више него очигледно да Самостални синдикат није независан од послодавца и да своје активности не финансира из сопствених средстава, то су се стекли услови да поднесемо захтев да се том синдикату одузме репрезентативност – сматра Станић.

Наш лист је јуче овим поводом контактирао и управу Фијата у Србији, али из менаџмента те фабрике никакав одговор нисмо добили.

Штрајкачки фонд и радници Гоше
– Та прича о исплати синдикалне помоћи радницима Фијата из некаквог штрајкачког фонда самосталног синдиката, по мом суду, нема никаквог смисла. Јер, ако такав фонд заиста постоји на нивоу Самосталног синдиката, зашто онда помоћ не добију радници „Гоше“, од којих се један, због безнађа у којем су се нашли запослени у тој фабрици, својевремено обесио у фабричкој хали – каже Зоран Станић.

Пише: Зоран Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинески вирус зауставио производњу у крагујевачком Фијат Kрајслеру на дужи рок

5 (1) Због недостатка делова из Kине, у крагујевачком Фијат Kрајслеру (ФЦА), сазнаје наш лист, …

Касне делови из Кине, Фијат обуставља производњу у Крагујевцу

5 (1) КРАГУЈЕВАЦ – Компанија „Фијат-Крајслер аутомобили” саопштила је да ће привремено обуставити производњу возила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend