Ово су нова правила за пензионисање

Ово су нова правила за пензионисање

4
(8)

СВИ они који желе у пензију по овогодишњим условима имају још двадесетак дана да поднесу захтев Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање. Нова година доноси и нова правила за пензионисање тако да сваки захтев који се поднесе после 31. децембра подлеже новим условима, који су за жене мало другачији него за мушкарце.

Наредне године неће бити измена у остваривању права на пензију код мушкараца. За то ће, као и ове године, бити потребно навршених 65 година живота и најмање 15 година радног стажа за који су плаћени доприноси. С друге стране, остваривање права на пензију за жене постепено се помера, како би 2032. године сви били изједначени.

Према важећим прописима, женама ће такође бити потребно 15 година стажа, а право на пензију моћи ће да остваре са 63 године, што је шест месеци касније него ове године.

Постоје, међутим, промене и у остваривању права на превремену пензију, и код жена и код мушкараца. Тако је мушкарцима и ове и наредне године потребно 40 година стажа, с тим што ове године треба да имају најмање 57 година и осам месеци, а та граница се помера за осам месеци 2020. године, на 58 година и четири месеца.

Уколико желе да пре времена напусте радно место даме ће морати, такође, да испуне одређене услове. Ове године неопходно је да имају најмање 38 година и шест месеци стажа и 57 година живота, док ће се већ од 1. јануара обе границе померити. То значи да ће у радној књижици морати да имају најмање 39 година рада и 57 година и осам месеци живота.

Пре него се крене у прикупљање докумената и подношење захтева за пензију, требало би се у ПИО фонду информисати о дужини уплаћеног стажа. Свако има право да затражи листинг на коме се види преглед радног ангажовања и колико година му је уплаћиван стаж. То се може проверити или онлајн или у некој од филијала ПИО фонда.

СМАЊУЈЕ СЕ ГРАНИЦА

СЛЕДЕЋА. 2020. година је последња година у којој ће померање границе за одлазак у пензију код жена бити шест месеци. Од 2021. овај период ће се смањити на два месеца. Тако ће 1. јануара 2021. даме ићи са 63 године и два месеца старости, следеће са 63 и четири месеца, како би се до 2032. изједначиле са мушкарцима. Тада ће и за њих старосна граница бити 65 година.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од нове године нови услови за одлазак у пензију

Од нове године нови услови за одлазак у пензију

4.8 (5) Нова година доноси и нова правила за одлазак у пензију тако да сваки …

Пенали за рано пензионисање остају јер се у Србији сада дуже живи

Пенали за рано пензионисање остају јер се у Србији сада дуже живи

1.5 (2) Држава је законом пружила могућност свима који су напорно радили да оду у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend