Плаћамо 2.000 телохранитеља

0
(0)

Само плате радника обезбеђења значајних личности годишње стају 50 милиона. Појединце чува и по 50-ак људи, а по чуваној особи у просеку 20 безбедњака

О ЈЕДНОЈ личности коју чува држава просечно брине чак 20 припадника система одбране – полицајаца, војника, запослених у БИА и војним службама безбедности. МУП чува око 60 политичара и јавних личности, а на различите начине чувано је још четрдесетак људи. Само ”голе” плате људства задуженог за обезбеђење државни буџет годишње коштају најмање 50 милиона динара.

Иако се за чување личности угрожене сигурности не ангажују људи са стране, већ из редовног састава служби безбедности, износ који они потроше много је већи. Њихов трошковник подразумева и коришћење возила, гориво, дневнице током службених путовања… Обезбеђивање већине рањивих личности организовано је даноноћно, а на том послу ради и до 2.000 људи.

Међу штићеним особама су и појединци о којима у различитим прстеновима брину одреди који броје и по педесетак људи. Они воде рачуна и о члановима њихових најближих породица, местима становања и посла, путовањима…

И ЈОВАНКА ПОД ЗАШТИТОМ НА списку чуваних личности највише је политичара, судија и тужилаца. Полицијска пратња, међутим, одобрена је и већем броју бизнисмена и бивших носилаца јавних функција. Униформе, између осталих, чувају и миран сан принца Александра Карађорђевића, бившег председника Милана Милутиновића, Јованке Броз, породице Ђинђић, спортисте Владимира Стојковића…

У Влади Србије кажу да је круг личности на јавним функцијама који имају право на обезбеђење одређен уредбом која предвиђа и начин њиховог чувања.

– Обавезно право на заштиту имају председник Србије, премијер, министар полиције, министар одбране, шеф дипломатије, као и председник Скупштине, директор полиције, начелник Генералштаба Војске Србије и шефови безбедносних служби – набрајају у Немањиној 11. – Уколико се процени да су заиста угрожени, обезбеђење могу да добију и људи из правосуђа, али и обични грађани. На списку чуваних је и пет новинара.

Да је број личности које живе под пратњом, ипак, превелики, сматра декан Факултета безбедности Радомир Милашиновић. Он напомиње и да би требало ажурирати списак чуваних особа, како право на заштиту државе не би било злоупотребљавано.

– Држава би требало да на евентуалне претње реагује превентивно, а не да могуће ризике решава додељивањем физичког обезбеђења – каже Милашиновић. – Нема дилеме да, као и у свету, и наши највиши државни функционери имају право на чуваре. Све, међутим, што није прецизно записано у законској регулативи код нас се често тумачи како коме одговара.

Личности које имају право на обезбеђење уживају различите нивое чувања, а трошкови зависе од степена будности. Најскупље је широко чување, у најмање три прстена. Насупрот томе, поједине особе имају само по једног чувара, који најчешће има и улогу возача.

”КОБРЕ” БРИНУ О ВОЈСЦИ

О ВОЈНОМ врху бригу даноноћно води јединица ВС ”Кобре”. Они су претходних година били задужени и за безбедност председника државе. Сада су ту обавезу преузели полицајци. ”Кобре” чине професионални војници. Упркос тешком и опасном послу, зарађују као и њихове колеге којима је у трупи ”глава мирна”. Без дневница и додатака, просечна плата подофицира је 42.655 динара!

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Највећи буџетски дефицит икада у републичкој каси, краду као да сутра не постоји

4.9 (8) Мањак у државној каси, који је предвиђен новим ребалансом буџета, биће рекордно висок. …

ЗЕМЉА БРАЋЕ: Цвета бизнис Вучића, Брнабића, Кисића и Малог…

4.7 (7) Српске власти воле да негују братске везе. Удомљавање и запошљавање најужих чланова породице, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend