fbpx

ПЉАЧКА! За два појаса на задњем седишту спремите додатних 100 до 200 евра за регистрацију аута

0
(0)

Београд — Уколико имате два појаса на задњој клупи, мораћете да платите нову саобраћајну дозволу за аутомобил са четири седишта.

Цена „бројања седишта“:

– Захтев Агенцији за безбедност саобраћаја 3.300 динара

– Надлежна лабораторија 5.000 динара

– Потврда произвођача возила 1.500 до 12.000 динара

– Цена техничког прегледа?

– Нова саобраћајна дозвола 1.314 динара

Укупно од 11.114 до 24.614 динара + технички преглед

Возач коме саопште на техничком прегледу да му возило, које је до сада било регистровано за пет путника, а на задњој клупи има два појаса, па је самим тим предвиђено за регистрацију за четири путника, неће платити само израду нове саобраћајне дозволе (1.314 динара), већ му предстоји знатно дубље завлачење руке у џеп, што ће га за разне папире коштати минимално 11.114 динара.

“Није довољно ни да донесе потврду произвођача“, каже за Вечерње новости Ана Трифуновић из једног београдског предузећа које се бави услугама Техничког прегледа.

“Потребно је да надлежне лабораторије донесу уверење. У супротном ми те возаче и њихова возила враћамо са линије прегледа“, објашњава она.

О чему се заиста ради објашњава директор Центра за моторна возила АМСС Милан Божић.

“Нема ту никаквих непознаница него се једноставно ради о поштовању слова закона”, каже Божић.

Све се ради по Закону о безбедности саобраћаја Србије и Правилнику о испитивању возила. Ако возило има четири појаса, а регистровано је за петоро путника, јасно је да је то противзаконито и да се мора регулисати, пишу „Новости“.

Практично то значи да власник возила поднесе захтев за испитивање возила Агенцији за безбедност (цена 300 + 3.000 динара), затим иде код произвођача возила (овлашћеног увозника) да му изда одговарајућу потврду о стварном броју седишта (цена се креће од 1.500 до 12.000 динара), а онда са том документацијом у неку од овлашћених лабораторија за испитивање возила.

У Центру за моторна возила АМСС та услуга кошта 5.000 динара. Затим, по добијању уверења од лабораторије, поново подноси сва та документа Агенцији за безбедност саобраћаја и на крају са добијеним “последњим” папиром од Агенције за безбедност одлази на тегнички преглед, где му се уписују нови подаци и добија нову саобраћајну дозволу (1.314 динара).

Не зна се тачно колико има оваквих возила, али по свему судећи број је велики, јер је много половних аутомобила, увезених протеклих година, имало “фалш папире”.

“Нису проблем само половњаци”, каже Милан Божић.

“Ранији увозник веома популарних теренаца за Србију је продавао кола са папирима у којима је уписивао да се возило региструје за пет путника уместо за четири. На питање зашто је то радио, само је рекао “коме бих продао ауто за четири човека?””, прича он.

Нико се, каже Божић, не пита колико је људи погинуло или тешко настрадало, зато што су се превозили небезбедно.

Проблеми који се појављују приликом регистрације су и маса возила, затамњена стакла, боја, разне преправке светала, висина возила и слично, па је препорука свима који купују возило да помно провере да ли се уписани подаци у саобраћајној дозволи поклапају са стварним стањем.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

Институту Бебе Поповића милиони из буџета за промоцију лабораторије која већ постоји

5 (9) Фирма коју води Владимир Беба Поповић добила је новац за медијску промоцију отварања …

3 Коментара

  1. Пера Ложач

    Одлучила држава да опљачка сиротињу јер имућни имају нове аутомобиле код којих нема ових проблема.
    Па ви гласајте после за Вучића и СНС.
    Гласајући за СНС и Вучића „мудри“ српске овце и овнови су изабрали ово.

  2. Ovo neko nekome navlaci ludacku kosulju ukinuti plate kanceroginim crvima iz amss i slicno koji iste zaradjuju mudrijajuci na cemu bi jos mogli da nam zavuku lopovsku ruku u i onako vec skoro prazne dzepove.Treba ih dici u vazduh i spaliti pas im mater lopovsku.

  3. Zakon koji retroaktivno kažnjava ljude koji nisu obraćali pažnju na propuste koji se u trenutku registracije nisu smatrali propustom. da li bi Agencija za bezbednost rebala da plati za sve već registrovane automobile kaznu jer nije na vreme donela ovakav zakon ili uredbu ili predlog o primeni pravilnika o registraciji?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *