Србија

Покојници у Србији сахрањивани у лонцима

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – У Музеју рудничко-таковског краја постављена је изложба „Касноантичка некропола у Чачку“, која сведочи о начинима сахрањивања на простору данашње западне Србије у другом и трећем веку наше ере, на начин битно другачији него у другим крајевима. Многи покојници – за које се, према рукотворинама нађеним у гробовима, верује да су били из богатијих сталежа – најпре су спаљивани, а потом је њихов пепео сахрањиван у зделама и лонцима за јело, уместо у специјалним урнама!

Ова несвакидашња поставка, како је најављено, обићиће и друге градове у Србији, а опис сахрана у оновременој западној Србији представили су аутори изложбе: кустос Народног музеја у Чачку Катарина Дмитровић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду др Дејан Радичевић, и Ана Цицовић, кустос милановачке установе културе.

– Захваљујући епиграфским споменицима пронађеним у центру града и околини, зна се да је овде најпре био важан административни центар са бројним насеобинама, којем је намена касније промењена у простор за сахрањивање. С обзиром на то да ту некрополу и данас одликује изузетна лепота архитектонских украса, у виду фасадне декорације и разних варијанти стубова, верујемо да се ради о меморијалној грађевини, односно монументалној гробници неког значајног припадника локалне заједнице и чланова његове породице. Ко зна, можда је овде био чак и неки мањи храм – указују поменути стручњаци, прецизирајући да је до сада откривена 71 гробна целина, међу којима више од 50 припада покојницима спаљиваним после смрти, док су у 20 гробова покојници скелетно сахрањивани.

Према речима Катарине Дмитровић, др Дејана Радичевића и Ане Цицовић, спаљивање је вршено на другом месту, после чега су кремирани остаци пречишћавани. Иначе, уз спаљене кости стављани су различити прилози – на којима нема трагова ватре – а то су најчешће били гвоздени нож, алатке, украсни делови ношње, накит, новац, керамички пехари, стаклене посуде… Уместо урни, коришћене су посуде за свакодневну употребу, али има и оних израђених на ручном „колу“ и печених на ватри, што представља новину, јер таква грнчарија до сада није налажена на овом терену.

САХРАНЕ

УСТАНОВЉЕНО је и да су скелетно сахрањивани покојници обично полагани леђно – у опруженом положају, са рукама уз тело – у раке са заобљеним ивицама, а оријентација гробова није показала одређено правило. Ипак, и уз њих су стављани разни предмети, као у гробове кремираних покојника…

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!