Шест крађа у нуклеарном комплексу Винча

Шест крађа у нуклеарном комплексу Винча

Група лопова довезла се у глуво доба ноћи, уским путем који води кроз шибље,један од њих је прескочио жичану ограду, а потом је специјалним маказама исекао са унутрашње стране. Ушли су у објекат, пронашли старе гвоздене ормаре и убацили их у камионет. Али, стари теретњак се у мрклом мраку заглавио у потоку који протиче у близини. Патрола саобраћајне полиције их је пронашла и привела.

Забрињавајуће је сазнање да је ова група без тешкоћа провалила у комплекс који је један од најважнијих за националну безбедност Србије. Ово је већ шести сличан упад у последње време, али срећом, узимали су само старо гвожђе. Шта би се, међутим, догодило да су терористи упали у комплекс „Винча” и уместо расходованих ормараоднели „кобалт 60”, или „цезијум 137”, од којих се може направити прљава нуклеарна бомба? Да ли је могуће да се у некадашњи мистериозни комплекс површине 80 хектара, подигнут 1948. године,као истраживачки нуклеус за реализацију нуклеарног програма Титове Југославије, улази као у самопослугу? Председница парламентарног Одбора за заштиту животне средине Милица Војић-Марковић, изјавила је за „Политику” да су чланови одбора затражили од владе хитну информацију о крађи која се догодила у Винчи.

– Занима нас ко чува Винчу. То је већ шеста крађа за коју знамо. Мало је смешно да се такве околности понављају и држава мора да утврди како се чувају опасне материје од важности за националну безбедност. Влада Србије на ова питања мора да одговори у року од две недеље – истиче шефица парламентарног одбора, док је лидер партије Зелених Србије и народни посланик Иван Карић, упозорио да лопови несметано улазе на подручје ЈП „Нуклеарни објекти Србије” (НОС) и Института „Винча”. Карић овакве упаде у комплекссматра недопустивим скандалом са аспекта безбедности и пита се да ли је могуће да нико не чува такав нуклеарни објекат на само 10 километара од Београда? Лидер Зелених подсећакако је та странка пре годину дана захтевала да се у НОС-у уради и обелодани процена безбедности складишта и утицаја на животну средину, а сада се дешава да се износи опрема без икакве контроле.

– Зашто комплекс „Винча” не чувају специјалне јединице полиције, као што чувају стране амбасаде – пита се Карић. 

Кочува старе хангаре у којима се налази радиоактивни отпад још из доба бивше Југославије? Јагош Раичевић,вршилац дужности генералног директора НОС-а,каже да ово предузеће плаћа из свог буџета физичко обезбеђење целе локације „Винча”.

– Читав комплекс у Винчи је ограђен жичаном оградом, високом око два метра. Унутра постоје велики и мали реактор, као и хангари у којима се складишти радиоактивни отпад. Ти објекти су ограђени још једним прстеном металне ограде и покривени су видео-надзором и детекторима додира – наглашава Раичевић. 

На наше питање да ли МУП, БИА или војска и њене обавештајне службе чувају комплекс НОС-а и Института „Винча”, Раичевић одговара:„Не чувају.” Он се начелно слаже са предлогом Зелених да бригу о чувању комплекса „Винча” преузму државни органи безбедности.

Раичевић открива да НОС, као јавно предузеће, има још један велики проблем. У надлежности тог предузећа од скора је и напуштени рудник урана Кална.

– Протеклих месеци и тамо су учестале крађе. Свесни смо проблема, али смо немоћни. Летос се дешавало да су у три дана исте људе хватали како покушавају да краду старо гвожђе из нуклеарног комплекса – истиче Раичевић.

Основна делатност предузећа које он води, јесу послови нуклеарне безбедности земље. Показало се, међутим, да приватно обезбеђење не може да изађе на крај ни са лоповима који краду старо гвожђе и поред 24-часовних дежурстава на капијама.

Недавно је „Политици” у НОС-у речено је да не постоји евиденција о нуклеарним материјалима који су ускладиштени у Хангарима 1 и 2. Научнике и јавност тек чекају изненађења, када се стари објекти коначно отворе и отпад пребаци у нови Хангар 3, који је недавно добио лиценцу за рад.

 —————————————————————–

Светска искуства

– У свету сличне објекте чувају професионалне полицијске фирме или посебни делови полиције. Сигурно је да одређене државне службе морају имати увид у стање безбедности у објектима. Такве контакте има и НОС – напомиње Раичевић.

 
 
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

На писање наредне кратке анализе навео нас је велики број питања везаних за порекло, историјско …

НАПРЕДНО! ОСУЂЕНИ ЛОПОВ и бивши полицајац постао директор депоније у Винчи

НАПРЕДНО! ОСУЂЕНИ ЛОПОВ и бивши полицајац постао директор депоније у Винчи

У тренутку када се Београд суочава са алармантним проблемом загађења ваздуха и када је кошава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *