Синдикат Слога: Распарава о минималцу је подршка аутократији

Јучерашња најава да ће Социјално-економски савет до 15. септембра постићи договор о „минималцу“ за 2018. годину је наставак фарсе и глуме трипартитног социјалног дијалога, кад се добро зна да ће коначну одлуку донети један човек, Александар Вучић, и то потпуно нелегитимно, будући да према законским овлашћењима, пише у саопштењу Синдиката Слобода.

Да све иде у том правцу може се закључити из изјава председника Србије којима он и даље делује са позиције председника Владе, најављује повећање зарада до краја године, па је самим тим нејасна садашња позиција премијерке Брнабић од које јавност са правом очекује такву врсту одговора.

С друге стране, веома је интересантан и предлог колеге Зорана Стоиљковића, председника Уједињених гранских синдиката “Независност” и члана Социјално-економског савета изнетих у јавности након јучерашњег састанка Савета да минимална цена рада треба да буде повећана од 10 до 15 одсто, пише у саопштењу.

Било би јако важно да Стојиљковић објасни јавности на основу којих параметара је израчунао тај максимум до 15 одсто, с обзиром да и сам каже да цена од 130 динара по сату не обезбеђује ни покривање трошкова минималне потрошачке корпе,

Можда је за 10 до 15 одсто поскупела кафа у мензама појединих факултета где колега предаје, или надокнада у такозваним “синдикалним школицама”, али никако не може бити предлог за повећање минималне цене рада, зато што се у Србији не може живети ни са просечном платом, а камоли са минималцем којег често нередовно и са закашњењем прима више од 500.000 екстремно сиромашних радника, наводи се у саоштењу синдиката.

Стога, за колеге из Савеза самосталних синдиката Србије и УГС “Независност” који годинама егзистирају у Социјално-економском савету било би поштено да из њега одмах иступе и тако престану са подршком аутократији и глуматању “социјалног дијалога”, јер је свима јасно да из те глуме на уштрб сопственог чланства црпе себи само личну корист у виду надокнада за статирање улоге синдикалних икебана.

Данас онлине

Актуелно

Синдикат „Слога“: Огорчени смо резултатима инспекције рада у турској фабрици „Кајзен“

Синдикат Слога саопштио је да су „огорчени“ резултатима инспекције рада која је извршена у турској …

Војни пензионери: ВЕЛЕИЗДАЈНИЧЕ, престаните да нас волите више од ММФ-а, него нам вратите пензије по решењу!

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Н. Београд Тел. 064 0618542, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons