понедељак , 21 септембра 2020

Војни синдикат Србије: Где је отишло 250.000 бомби?

0
(0)

Позивајући се на своје изворе, Војни синдикат Србије затражио је од Министарства одбране, на основу Закона о слободном приступу информацијама, потврду или деманти тврдње да је Министарство одбране учествовало у препродаји 250.000 ручних бомби због чега је Војска Србије оштећено за чак 3,7 милиона долара које су, уместо Војске и државе, зарадиле неколико приватних фирми које се баве извозом наоружања и муниције!

У допису Министарству одбране Србије, ВСС пита по чијем наређењу је то учињено и да ли је тачно да су те бомбе, мада потпуно исправне, проглашене „расходованима“ и као такве продате Југоимпорт СДПР-у по цени од 3, 3 долара за комад, да би их ови затим препродали.

„Да ли је истина да је предузеће Југоимпорт СДПР ове бомбе у виђеном стању само препродало приватним предузећима из Београда, Партизан Тек и Техноглобал Системс, по двоструко већој цени, а да су ове фирме исте те ручне бомбе продале Саудијској Арабији, по цени од 18 америчких долара по комаду, што укупно износи око 4.500.000 долара“, само је једно од питања Министарству одбране.

У овом допису Војни синдикат поставља и питање ко је испред Војске Србије одређивао цену ручних бомби и ако је већ одлучено да буду продате, зашто их војска сама онда није продала по цени од 18 долара по комаду.

„Ко је одговоран за то што је Војска Србије оштећена за износ од око 3.700.000 УСД колико износи разлика у цени коју је Војсци Србије платио Југоиморт СДПР и стварној цени коштања ручних бомби на тржишту?“, пита Војни синдикат Србије.

У разговору за „Вести“, председник Војног синдиката Новица Антић тврди да поседују чврсте доказе да је дошло до велике злоупотребе.

– Чекамо одговор Министарства, а онда ћемо изаћи у јавност с доказима које поседујемо. Продаја 250.000 бомби из војних складишта је нажалост обављена под веома чудним околностима због чега је потребно да се испитају све околности. Уколико су те бомбе расходоване, тада се тачно зна шта је чинити са сваким комадом, а то је делаборација, односно одвајање експлозива, упаљача и осталих делова бомби. Наше информације су да то није урађено, већ да су бомбе само препаковане и продате по пет пута већој цени. Нажалост, ово није и једина злоупотреба за коју смо сазнали и о којој ћемо ускоро обавестити јавност – тврди Антић.

У жељи да чујемо и другу стране приче, односно добијемо званично објашњење од прозваних институција: Министарства одбране и Југоимпорт СДПР, у уторак смо им се обратили званичним мејловима, али до закључења овог броја „Вести“ нисмо добили никакав одговор.

Угрожена одбрамбена моћ?
Међу питањима Војног синдиката јесте и да ли је продајом оволиког броја ручних бомби угрожена одбрамбена моћ Србије, али и шта је учињено са новцем који је добијен том трансакцијом.
„Да ли је буџет Србије приходовао од ове трговине?“, пита Војни синдикат Србије.

„Можда су у Сирији“
Међу питањима Војног синдиката Србије је и оно где су те бомбе завршиле с обзиром на то да су их приватне српске фирме продале Саудијској Арабији.

„Да ли је и у којој мери искључена могућност наоружавања терориста ручним бомбама из Војске Србије, с обзиром на то да смо имали прилике да у нашим и страним медијима видимо да су руске и сиријске коалиционе снаге заплениле одређену количину оружја из Србије током борби против ИСИС“, пита Војни синдикат Србије.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

Један коментар

  1. Pitajte tog usranka crnokosuljasa, u toj crnoj, ustaskoj uniformi koji leci svoje komplekse pedera i metiljavca bez dana radnog staza i vojnog roka gde su pare i sta se radi po tim bednim ostacima nekadsnje vojske kojom on „komanduje“ sa sve umisljenim velikim „vrhovnim komandantom“ iz cije pozadine ne izbiva ni vazduh da uzme, a prvi ce mu nabiti noz u ledja kad pocne ciscenje.
    Klempavi usranko i slinavko ne ume ni konac u iglu da udene, a kurci se u onim smrdljivim nepostojecim crnim uniformama, misli mutant nakaza da ce joj to pomoci da bar zalici na coveka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *