Економија

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра

Представници врха власти су током 2019. и 2020. године склопили укупно 28 међудржавних уговора чија је укупна вредност четири милијарде евра, показују резултати истраживања Топличког центра за демократију и људска права. Сви ови уговори су склопљени директном погодбом, што значи да се држава није потрудила да обезбеди конкуренцију и можда повољнију цену. Према мишљењу директора Топличког центра за демократију и људска права Драгана Добрашиновића то значи само једно – за српску власт конкуренција је државни непријатељ број један.

Топлички центар за демократију и људска права спровео је истраживање о потрошњи буџетског новца кроз билатералне инвестиционе (међудржавне) споразуме у 2019. и 2020. години. Истраживањем је утврђено да је Република Србија у овом периоду склопила 28 уговора чија је укупна вредност преко четири милијарде евра. Сви уговори су склопљени путем директних погодби врха власти са разним финансијским институцијама и државама.

Ове дугове државе Србије, истичу у Топличком центру за демократију и људска права, измириваће и генерације које још нису рођене.

“Билатерални инвестициони споразуми, који су резервисани за највеће послове у којима је држава наручилац (путеви, мостови, железница, метро…), а уз које се, по правилу, уговарају и кредити од страног партнера, лишени су и минимума транспарентности и увида јавности у њихову припрему и уговарање. Кроз овакве послове, до којих се долази без анализе алтернативних решења и јасног образложења због чега је за нашу државу директна погодба повољнија у односу на тржишно такмичење, осим конкуренције, елиминише се и домаће законодавство, а држава преузима финансијске обавезе које се мере милијардама евра, а које ће измиривати и генерације које још увек нису рођене”, пише у извештају.

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра
Фото:Топлички центар за демократију и људска права/надзор.орг.рс

Народна скупштина Републике Србије је у 2020. години потврдила 17 финансијских међународних уговора/споразума чија је укупна вредност 2,021,975,800 евра.

“Највише уговора/споразума закључено је са Банком за развој Савета Европе (4) чија је укупна вредност 494.000.000 евра, Међународном банком за обнову и развој (4) и њихова вредност износи 201.800.000 евра и Европском банком за обнову и развој (3) укупне вредности 200.000.000 евра”, пише у извештају.

Слично као и претходне године. У 2019. години, од укупно 11 уговора/споразума, држава Србија је четири закључила са Европском инвестиционом банком, три са Међународном банком за обнову и развој, два са кинеском Експорт-Импорт банком, један са Банком за развој Савета Европе и један са Владом Руске федерације.

Појединачно највреднији уговор/споразум у 2020. години закључен је између Републике Србије и Владе Републике Француске и његова вредност износи 581.000.000 евра.

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра
Фото:Топлички центар за демократију и људска права/надзор.орг.рс

“Предмет споразума је сарадња у области спровођења приоритетних, стратешких пројеката за развој Републике Србије, попут капиталних инфраструктурних и пројеката у области енергетике. Опредељени износ средстава односи се на фазу И пројекта „Београдски метро“ у максималној вредности до 454.000.000 евра и увођење опште аутоматизације управљања српском електродистрибутивном мрежом, на пројекту аутоматизације електродистрибутивне мреже средњег напона у Републици Србији (уз учешће Јавног предузећа „Електропривреда Србије“), у вредности од максимално 127.000.000 евра”, наводи се у извештају Топличког центра за демократију и људска права.

Директор овог центра Драган Добрашиновић за портал Нова.рс каже да је ово још један показатељ да држава иде у неконкурентне поступке по сваку цену.

“За српску власт конкуренција је државни непријатељ број један. То се види из јавних набавки где се послови махом добијају на тендерима без конкуренције, али и из ових послова који се организују један на један”, каже Добрашиновић.

Додатни проблем, наводи он даље, јесте то што кроз овакве споразуме и уговоре, који се ратификују у Скупштини, држава преузима обавезе не само зајма, односно кредита већ у те аранжмане улазе и извођачи радоваи набавка опреме.

“То готово у потпуности искључује наше фирме. Значи није довољно што смо узели кредит за који не знамо да ли је и најбољи, већ накнадно елиминишемо наше извођаче радова из тих послова. То су вишеструке штете, које се мере милијардама евра”, закључује Добрашиновић.

Аутор:Јелена Јеловац, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!