fbpx
Beograd, 24. oktobra 2016.- Sleva nadesno: Karl Erjavec, Miro Cerar, Aleksandar Vucic i Ivica Dacic na zajednickoj fotografiji u Palati Srbija.Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas nekoliko sporazuma iz oblasti saobracaja, kulture i intelektualne svojine. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Србији Титови аутомобили и вила на Бледу, Словенији уметнине и архива

0
(0)

Премијери Србије и Словеније Александар Вучић и Миро Церар договорили су данас наредне кораке у решавању питања наслеђа бивше Југославије.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице две владе рекао да Србија потражује аутомобиле Јосипа Броза Тита и вилу на Бледу, а Словенија уметнине, те да ће та питања бити решена у пријатељском духу.

„Немамо великих проблема, решавамо питања од дипломатско-конзуларних представништава, до већих проблема са Београдском и Љубљанском банком у Њујорку. Ми гледамо како нама Титова возила да се врате, неки музеији, вила на Бледу, а Словенија како да се већи број уметничких дела врати у ту земљу. Ми бисмо то решили билатерално, а не кроз сукцесију. То иде у добром смеру, у пријатељском духу”, рекао је Вучић.

Церар је рекао да две земље сарађују по питању архивских докумената, да се ти архиви полако преносе у Словенију, као и у области уређења заједничке имовине и преноса конзуларно-дипломатских представништава.

„С тим процесом не смемо стати, морамо га интензивирати, да се те ствари коначно уреде. Сарадња са Србијом ће подстаћи бољу сарадњу и са другим земљама бивше Југославије”, рекао је Церар.

Он је истакао да ће Словенија добити 43 оригинална међународна споразума из Архиве Србије, те да је постигнут договор о дигитализацији југословенског архива, што је заједничко наслеђе.

Вучић:војна индустрија,туризам,бање,агрокомплекс…

Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас, на пословном форуму Србија-Словенија, да добру шансу за унапређење економских односа две земље види у војно-економској сарадњи и туризму.

Вучић је, говорећи пред учесницима Форума у Привредној комори Србије (ПКС), нагласио да две земље немају никаквих политичких препрека, да имају добре, искрене и пријатељске односе.

Премијер је указао да има више области у којима очекује већи развој, додајући да може бити оставрена боља војно економска сарадња.

„Плашим се да ће у будућности бити још веће тржиште за ту робу. Мислим да ту имао изванредан простор за сарадњу”, нагласио је Вучић.

Он је указао да је друга област туризам у којој постоји велики простор за сарадњу, те је позвао словеначке инвеститоре да погледају српске бање.

Вучић је подсетио да у Србији постоји Врњска бања са водом од 116 степени, температура која нигде у свету није ни близу, а истовремено Србија губи 140 литара у секунди да је не користи низашта.

„Потребни су нам ту помоћ и знање Словеније”, казао је он.

Такође је изразио да постоји потенцијал и у агрокомплексу, додајући да му је драго да су министри пољопривреде имали добре разговоре.

Изразио је уверење да ће могућност дугорочног закупа земљишта допринети развоју свих индустрија.

Такође је казао да постоји шанса и у заједничком изласку на терћа трзишта, посебно када је реч о војној индустрији, али и другим економским гранама.

Поред тога, сматра, да би био користа и заједнички програм за туристе из других земаља.

На крају је Вучић подсетио да ће Србија имати минималан дефицит крајем године, и то зато што се враћају сатри годиви из претрхемијског комплекса.

„Дефицит неће ићи ни једног тренутка преко 1,7 или 1,8 одсто, а биће и значајно мањи. Превиђа нам се стопа раста од 2,7, а мислим да ће до краја године бити 2,8 одсто. Догодине се превдија да ће раст бити 3 осто, а мислим да ће бити и више”, наласио је он.

Српским компанијама које улажу у Словенији рекао је да су добродошли у владу Србије, јер сматра да постоји добар контакт са словеначким колегама у случају проблема.

Вучић се је изразио посебно задовољство због великог броја присутних минситара у ПКС-у, рекавши да је то још један доказ обистране заинтересованости за сарадњу.

Словенија је, како је подсетио међу првих десет највећих спољнотрговинских партнера и инвеститора, а словеначке компаније у Србији запошљавају око 25.000 људи.

„Желим да дуго остану у Србији и праве озбиљан профит, а с друге старне кренуле су и српске инвестиције у Словенију”, објаснио је Вучић.

Политика.рс

Фото Танјуг/З.Ж.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милутин Јеличић Јутка прекршио условну казну због прикривања имовине, прети му казна затвора

4 (5) Бивши председник Општине Брус Милутин Јеличић Јутка, који је због прикривања имовине осуђен …

Поред Сава центра и Београђанке, Град продаје и апотекарске установе

3 (2) Београд — Град Београд планира да прода све објекте из своје надлежности који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *