Тончев, експерт за кладионицу и Дачића
Председник владе и министар полиције Ивица Дачић, његов специјални саветник за националну безбедност Ивица Тончев и директор БИА Небојша Родић учествују у Риму на министарском састанку 81. генералне скупштине Интерпола.

Тончев, експерт за кладионицу и Дачића

0
(0)

У Србији се, за последњих десет година, променило пет влада, а у свакој је значајну улогу имао Ивица Тончев. Све се мења, али сурдулички бизнисмен, захваљујући прљавом новцу и још прљавијим политикантима, опстаје у врху власти.

На спорну улогу Тончева још у мају 2009. године указао је Александар Вучић. У допису тадашњем премијеру Мирку Цветковићу, Вучић је оспорио Тончевљев статус саветника министра полиције Ивице Дачића. Описујући Тончева као „експерта за кладионицу“, с јаким везама с људима из подземља, Вучић га је оптужио да уцењује Дачића, преко кога развија своје приватне комбинације. Уз писмо, Цветковић је добио и пратећу документацију о спорним пословима предузећа „Тончев градња“. Пошто из Цветковићевог кабинета није добио одговор, Вучић је Ивицу Тончева прозвао у тексту који је објављен у његовим дневним новинама „Правда“, који преносимо у целини.

Тончев, експерт за кладионицу и Дачића
Ко је Ивица Тончев

У кабинет премијера Мирка Цветковића стигао је захтев за проверу статуса и пословања Ивице Тончева, „мистериозног саветника“ Ивице Дачића.

Тончев је власник грађевинског предузећа „Тончев градња“ и кладионица „Пункт“, а ангажован је и као саветник заменика премијера и министра полиције Ивице Дачића, иако се тај податак дуго скрива од јавности. Међутим, Тончев путује са Дачићем у званичне државне посете, па смо имали прилику да га у прилогу РТС-а видимо са потпредседником Владе у званичној посети Бугарској.

– Ивица Тончев је познат као врстан кладионичар који поуздано зна које су намештене утакмице у аустријске и немачке лиге. Кратко време је био и власник ФК Раднички из Ниша, кад је и оптужен за намештање утакмица – каже за „Правду“ извор из Владе Србије, који и оспорава Дачићев избор оваквог саветника.

Тончева је пре две године са Дачићем упознао Александар Антић, председник Скупштине града Београда, и од тада су двојица Ивица нераздвојни.

– Ако се зна да је посебни саветник Ивице Дачића у МУП-у, пензионисани заставник Милан Премовић, а такође се не може утврдити у чему пензионисани подофицир Војске може да саветује министра полиције, квалификације и квалитети господина Тончева су тек мистерија – сматра наш саговорник.

Према његовим речима, и у СПС влада велико огорчење због „узлета“ Ивице Тончева.

– За Тончева нико у врху СПС није знао све док га Дачић није поставио за саветника, а он сада кадрује и у партији и у МУП-у. Иако су социјалисти већ неколико пута скретали Дачићу пажњу на чињеницу да Тончев нема одговарајуће квалификације, али зато има проблематичне послове и везе са људима са оне стране закона, председник СПС не мари. Да проблем буде већи, неко може да поверује да је Дачић на одређени начин уцењен од стране Тончева, који се јавно хвали да министра држи под контролом – каже наш саговорник.

Он тврди да би „случај Тончев“ био само проблем Ивице Дачића кад тај бизнисмен из Сурдулице не би био на платном списку Владе, као саветник заменика премијера.

– У лошим економски условима, Влада води политику смањења кадрова, из администрације се отпуштају квалитетни и стручни саветници и помоћници, а Дачић држи „ескперте за кладионице“. Ако већ мора да остане у Влади, Тончев би више могао да помогне саветима министру Млађану Динкићу, под чијом су јурисдикцијом игре на срећу. Овако, Ивица Дачић је дужан да јавности објасни ко је његов саветник Тончев и у чему га то саветује – каже саговорник нашег листа.

Вучић стеже омчу

Доказни материјал о спорним пословима Ивице Тончева, Вучић је пре десет година добио од Миодрага Микија Ракића. По доласку Српске напредне странке на власт, Вучић не само што има слободан приступ компромитујућим информацијама, него може и сам да их фабрикује. Иако сад он на путовања води Тончева, да му прави друштво и плаћа рачуне, сурдулички „краљ коцкара“ ускоро ће схватити колико опасности носи статус члана дворске свите.

Предраг Поповић

Тончев, експерт за кладионицу и Дачића

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

Мигрант уз помоћ ножа опљачкаo жену у сред Београда, пролазници га ухватили и савладали! (видео)

5 (12) Под претњом ножем, непознати мигрант јуче је у поподневним часовима опљачкао жену на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend