Завршен ски бифе на Копаонику, иако је наложено да се руши

0
(0)

Објекат на Копаонику, чија је градња изазвала велику пажњу на друштвеним мрежама, практично је завршен, иако је грађевинска инспекција утврдила да није у складу са прописима и наложила инвеститору да га сруши.

Планиран као монтажни ски бифе објекат, подигнут на Панчићевом врху, такорећи на скијашкој стази, знатно је већи од дозвољеног. У одговору који је Н1 добио од министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, наводи се да грађевинска дозвола за градњу овог објекта није ни издата.

На Панчићевом врху на Копаонику гради се објекат, који, према мишљењу инспекције, вишеструко прелази одобрене димензије и у супротности је са дозволом коју је издао Републички завод за заштиту природе. Инвеститор јесте добио сагласност општине Брус, Скијалишта Србије, Националног парка Копаоник и Завода за заштиту природе Србије за подизање привременог монтажног објекта, али површине 150 квадратних метара, који би био ски-бифе.

Ски-бифеи нису непознаница на планинама, али у овом случају је проблем у томе што се зида ван прописаних услова и без табле која би нудила обавештење о томе шта се подиже у заштићеној зони Националног парка Копаоник.

Према налазу инспекције, у извештају који је достављен БИРН-у, пише да је изграђен објекат „армирано-бетонске конструкције, на четири нивоа, површине која у збиру има око 1.000 квадратних метара“. Провером доступних докумената БИРН открива да објекат на Панчићу подиже Снежана Митковић из Смедерева. Иако нико од надлежних институција није обавестио ресорно министарство о томе да објекат који се гради на Панчићевом врху није у складу са сагласношћу коју су издали, министарство грађевинарства је послало инспекцију, која је утврдила да објекат који се гради није у складу са прописима.
Копаоник Извор: Н1

„Републичка грађевинска инспекција изашла је у контролу и утврдила да објекат који се гради није у складу са прописима и наложила инвеститору да објекат сруши. Инвеститор је примио одлуку инспектора у којој се налаже уклањање објекта, али је затражио додатни рок за овај објекат од 15 дана због здравствених проблема. Грађевинска дозвола за градњу овог објекта до сада није издата“, наводи се у саопштењу министарства.

Бојан Миловановић, директор Националног парка Копаоник, рекао је за Н1 да је њихова улога надзорна, јер инвеститор мора да пријави радове, а да су они у обавези да о почетку радова известе инспекције.

„Ми смо у обавези да када почне градња привремених објеката, за које дозволе издају локалне самоуправе, обавештавамо инспекције Рашког или Расинског округа. Након тога они одређују динамику могућности контроле, односно да ли се спроводи градња према издатим дозволама“, каже Миловановић.

Републичка грађевинска инспекција затражила је од општине Брус комплетну документацију о овом објекту, али, према последњим информацијама, документација још није достављена.

Ненад Божовић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредна банда фалсификовала податке о дивљој градњи на Kошутњаку

1 (1) Скоро месец и по дана Влада Србије, односно инвеститор – републички Завод за …

Нагодба директора Скијалишта Србије и Тужилаштва: Обустављен кривични поступак због нелегалног објекта на Панчићевом врху

0 (0) Поступак који је вођен против директора Скијалишта Србије Дејана Ћике, по кривичној пријави …

Један коментар

  1. Paprikaš spahiluk ORGANIZOVANOG KRIMINALA !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend