fbpx

Војни пензионери питају коме су пензије повећане 13 одсто

4.2
(25)

Ни после скоро месец дана од када се председник Удружења војних пензионера, Љубомир Драгањац писмом обратио председници Владе Србије Ани Брнабић, да појасни када је то и коме „у протекле две године влада повећала пензије у просеку 12,5 одсто, док су најниже пензије повећане нешто више од 13 одсто” одговора још нема.

Тако је већина ових пензионера остала без одговора одакле оваква рачуница и коме су то пензије за овај двоцифрени износ увећаване. Ова изјава, истиче Драгањац, многе војне пензионере учинила је неспокојним. Немали број њих негативно је реаговао, захтевајући појашњење, јер су, истиче, војне пензије за 4,5 године повећане 7,75 одсто, а плате за неке запослене у јавном сектору и 25 одсто. Законом о привременом уређивању начина исплате пензија, војне пензије смањене су у просеку 15,6 одсто, што значи да су за четири године војни пензионери примили мање од седам до 10 месечних пензија.

– Колико је нама познато, а то је сушта истина, у последње две године пензије нису повећане ниједан промил, осим пет одсто онима који су имали примања до 25.000 динара, што није у складу са системским законом. Уколико је реч само о тој чињеници, онда би просек повећања свих пензија у последње две године, могао да буде негде испод два одсто. Уколико сте рачунали да су пензионерима увећане пензије по основу укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, може се рећи да је само реч о враћању примања (после четири године) на законом утврђен ниво пензија. У априлу 2014. године пензије су повећане 0,5 одсто, наредне 2015. повећање је износило 1,25, затим 2016. – 1,50 и 2017. године – пет одсто. Потом су, према слову привременог закона, износи изнад 25.000 динара умањивани 22 одсто, а изнад 40.000 још 25 одсто – наводи се у писму.

Најавама за крај ове године, у којима се спомиње повећање пензија око пет одсто, а плата у појединим државним ресорима од 10 до 12 одсто, створила би се још већа разлика и многим пензионерима била би угрожена и егзистенција. Пензије одавно више не прате раст плата, а пре годину дана суспендован је члан Закона о ПИО којим је било регулисано усклађивање пензија. Нови пропис, који би то регулисао, још није ни на помолу.

Посебно истичемо чињеницу да пензије нису усклађиване током трајања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, чиме је проузроковано додатно заостајање пензија за платама.

– Све је више појединаца у редовима пензионера који сматрају да су дискриминисани у односу на запослене у јавном сектору, односно да су мерама званичних државних органа стављени у положај грађана другог реда, који све више сиромаше, док се други богате – каже Драгањац.

Он истиче да због свега тога од владе, и других државних органа, очекују да се пронађе решење за ублажавање све веће разлике између плата у јавном сектору и пензија и да се одлуке доносе у складу са принципима правде, стоји у писму Удружења војних пензионера Србије.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс
Фото Д. Јевремовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Француској: Осми дан штрајка због реформе пензионог система (видео)

5 (1) Становници Париза данас су могли да користе само две градске линије метроа, јер …

Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по „швајцарском моделу“

3.8 (13) Скупштина Србије усвојила је повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. …

4 Коментара

  1. STALNO NAJAVLJUJE AV DA CE POVECATI PENZIJE . KADA I KOLIKO ??? OBECANJE LUDOM RADOVANJE
    CEKAJ TE IZBORE TAD CE BITI DVA MESECA ZLATNO DOBA I PENZIONERI CE SVE ZABORAVITI STA JE BILO I ZAOKRUZITI SNS
    TUZNO

  2. Budi se polako narod,vide svi kuda ide njihova politika,moj glas vise nece dobiti,dosta mi je njihovog hvaljenja i lazi

  3. Време за премијерку Брнапић почиње да тече од њеног доласка на премијерску фотељу. Од тог, њеног почетка мерења времена, све је узнапредовало до небеса. Хвалоспеви и бајколажи нису забрањени, а парају пријатно уши оном ко жели да чује добре вести? На тај начин и пензије су повећане за 12,5 % фамозних, а стварно нису мрднуле. Taкo je хвалоспевно надмашила и вођу.

  4. Премијерка ј за кратко време превазишла учитеља. Лаже а да на Бога не мисли….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *