fbpx
Beograd, 17. januara 2016. - Clanovi Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zorana Mihajlovic (L), Bratislav Gasic (2L), Igor Mirovic (D) i Nebojsa Stefanovic (2D) aplauzom pozdravljaju predesdnika stranke Aleksandra Vucica (C) na pocetku sednice GO koja se odrzava u sali Madlenijanuma. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Вучићев режим у потрази за богатом стечајном масом

0
(0)

У Србији стечај служи да се обогате стечајни управници и судије, али на првом месту функционери СНС-а. За место стечајног управника неке од банака напредњачки врх Народне банке Србије узима најмање 50.000 евра, плус годишњи „допринос“ странци. Слична је ситуација са свим стечајевима у којима постоји богата стечајна маса. Да би могли да зараде и за страначке функционере, али и за себе стечајни управници и судије буквално отимају паре од странака у стечајном поступку.

„Беобанка“ је већ деценију и по у стечају, али се поступку ни не назире крај. У 2015. ова, некада успешна банка, имала је 34 запослена, за чије плате је дато 41.030.000 динара. Уз то, уредно су плаћани и разни спољни сарадници, као што су, на пример, адвокати. Пара у стечају „Беобанке“ има више него довољно, а по потреби прода се и нека од грађевина у власништву ове банке, па се тако добију паре од којих стечајни управник (у овом тренутку то је Катарина Крстић) и његови сарадници могу мирно да живе наредних неколико година.

Упућени тврде да се место стечајног управника у Агенцији за осигурање депозита, санацију, стечај и ликвидацију банака купује за велике паре. Минимални мито, који заинтересовани за овакав посао мора да преда надлежнима, износи 50.000 евра. Осим тога, када добије да води стечај неке од банака он напредњачком врху који управља Народном банком мора годишње да плаћа прецизно утврђен данак. Заузврат, стечајни управник сме за себе и своје сараднике да узима колико год може. Крстићева од стечаја Беобанке месечно приходује 1,5 милиона динара.

Иако су добро плаћени, стечајни управници не морају нужно да буду и поштени, а још мање стручни. Исто важи и за већину стечајних судија.

„Астра Симит“ доо из Београда, једно од предузећа из пословне империје браће Карић, већ годинама је у стечају. Од београдског предузећа „Семе“ доо, „Астра“ потражује по извршној пресуди Трговинског суда у Београду број П 1694/08 од 28. октобра 2008. године 30.538.095,91 динар, плус судске трошкове у износу од 327.500 динара. Истовремено, „Семе“ има потраживања према „Астри“, која су за 2,1 милион динара виша од дуга према том предузећу.

У оваквим случајевима је нормално „пребијање“ међусобних потраживања, односно „Семену“ би био брисан дуг по пресуди из 2008. године, док би „Астра Симит“ платила разлику од 2,1 милион динара. Међутим, ово није било могуће, јер је над „Астром“ већ био покренут стечајни поступак, па су умањење стечајне масе кроз отпис дуга морали да прихвате сви стечајни повериоци, стечајни управник и стечајни судија.

Уместо да покрене компликовани процес поравнања, стечајни управник „Астра Симита“ тражи извршење пресуде из 2008. године. „Семе“ у том тренутку није имало довољно средстава, па му рачун бива блокиран, а онда настаје познати „домино ефекат“, када сви повериоци, приметивши да је дужников рачун у блокади, пуштају менице. Због блокаде рачуна, „Семе“ није било у стању да враћа раније узете кредите, да плаћа добављаче, нити да исплаћује раднике, па је морало да обустави пословање. По заступнику предузећа, адвокату Миодрагу Петровићу, укупна висина блокаде рачуна у фебруару 2016. износила је 26.572.000 динара.

„Семе“ има четири власника: Стојана Радановића, Снежану Лазарац, Слађана Константиновић и Срђана Лазића. Пошто су у фирму уложили знатна средства и десет година успешно пословали, њихов интерес је био да што пре наставе рад.

Стечајни судија у почетку је била Љиљана Павловић, која у приватном разговору представнику оснивача „Семена“ даје предлог да се на рачун једног посредника уплати 2,4 милиона динара, које ће овај дати стечајном управнику „Астра Симита“ да би се исти сложио са реализацијом „Плана реорганизације“ који је адвокат Петровић суду приложио 22. фебруара 2016. На тај начин би „Семе“ изашло из стечаја и могло временом да врати све дугове и настави несметано пословање.

Паре су уплаћене, али ни после неколико недеља ништа се није десило, па су власници „Семена“ постали сумњичави. Од њих ангажовани стручњаци, пратећи токове новца, утврђују да је наводни посредник половину новца, односно 1,2 милиона динара, уплатио адвокату Бобану Главоњићу, супругу судије Павловићеве. Постало је јасно да се ради о обичној превари.

Власници „Семена“ одмах затим подносе кривичну пријаву против свих уплетених лица, а копију исте достављају председнику Привредног суда у Београду. Судија Павловићева је само склоњена са стечајног случаја „Семена“, али је остала да и даље ради у истом суду. У поступку по кривичној пријави ништа се није догодило до данас, а подносиоци и преварени власници „Семена“ верују да се до даљњег ништа неће ни догодит, јер „врана врани очи не вади“.

И. Милановић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Словеначка авио компанија Адрија Ервејс поднела захтев за отварање стечаја

0 (0) Словеначка авиокомпанија Адрија Еирвејс поднела је у понедељак захтев за отварање стечаја, јавља …

Посрнуло правосуђе у служби браће Вучић и њиховог картела: Бекством од закона до затвора

4.4 (26) Андреј Вучић је поштен човек, који никад ништа није украо. Не, то није …

3 Коментара

 1. Ovaj umrežen sistem, i svi koji ga čine, predstavlja centar zatiranja Srba i Srbije i zločince protiv čovečnosti!

  O, napokon, da se piše i prenose one prave informacije. Prave, u smislu, da jedna te ista, organizovana kriminalna struktura koja, skoro, 30.godina sedeći u vrhu Srbske vlasti zatire Srbe i Srbiju. To je, taj, jedan od glavnih mehanizama zatiranja Srba i Srbije!! Svi koji u tome učestvuju, veoma svesno rade na zatiranju Srba i Srbije, i oni jesu pravi zločinci kojima treba biti suđeno za zločin protiv čovečnosti!! Niko od njih nije slučajno tu gde jeste, i svi su oni svesni da nisu samo organizovana kriminalna struktura, nego da su zločlinci prema Srbima i Srbiji. Zbog toga i treba što više ovakvih tekstova objavljivati, kako bi Srbi, napokon, shvatili ko im, i kako, radi o glavi!! Uz sve ovo neophodno je, po ko zna koji put, podvući da su svi ovi zločinci Srba i Srbije, kako bi ostvarili enormnu krađu, do zatiranja Srba i Srbije, Srbima nasilno oduzeli pravo na uživanje elementarnih ljudskih prava čime su ih, bukvalno, izjednačili sa istrulelom krpom za bacanje!! Apel, svim Srbima, rodoljubima i intelektualcima je da svoj glas i sve svoje umeće prvenstveno usmere u odbranu i ponovno uspostavljanje vladavine prava u Srbiji, a pre svega uspostavljanje elementarnih ljudskih prava, prava na rad, život slobodu i dostojanstven život, kao i institualizaciju državnih službi! Bez tih prava je nemoguće doći do ostalih prava u Srbiji!!
  Sigurno, milion miliona posto, ne postoji ni jedan Srbin koji je ostvario svoja zagarantovana normanitivna prava redovnim sudskim ili institucionalnim putem, postupkom!! Milion miliona posto ne postoji Srbin koji nije morao da mitom i korupcijom(odomaćeni naziv „vezom“) ostvari svoja normativna sudska i institucionalna prava!! Shvatate li vi Srbi da je u Srbiji uspostavljen sistem da se normativna, zagarantovana ljudska i ostala, prava kupuju kao i bilo koja druga roba!!! Sudska i institucionalana prava u Srbiji su odavno roba, roba i ništa više!! Kao mleko, kao cigla, kao cipela, kao…! A to znači, U Srbiji nema ni prava(Ustav, zakon) ni državnih institucija!! To je nečuveno!! Jednostavno, jedna te ista struktura koja, u kontinuitetu, već skoro 30.godina čini sva tri stuba vlasti u Srbiji, uspostavila je kupoprodajni odnsos između državnih institucija i građana Srbije, i kupoprodajni odnos između pravosuđa i građana Srbije! Evo kako to izgleda. Usled uspostavljenog kupoprodajnog odnosa između pravosuđa i građana Srbije, Srbi su postali narod lišen elementarnih ljudskih prava, i koliko ko, od Srba, ima novca, toliko ima i prava da uživa u pravima proklamovanim Ustavom i zakonom RS, odnosno toliko ima prava na rad, slobodu i život!! Svaki Srbin koji ne pripada „eliti“ koju čine tri stuba vlasti, a nema para, tada nema ni prava na rad, život i slobodu
  Dakle, svaki Srbin u Srbiji, koji ne pripada „eliti“ tri stuba Srbske vlasti, bukvalno, on mora da kupi svoja elementarna ljudska prava, svoje radno mesto, svoju slobodu!! Ukratko, mora da otkupljuje svoj život od jedne te iste garniture političara koja je skoro 30.godina u vrhu Srbske vlasti, kako bi sebi stvorio pravo da živi u Srbiji. U protivnom, akone palti, a očekuje vladavinu prava, demokratiju u državnim institucijama, tj, jedan normalan život, tada će mu ovi, jedni te isti političari, koji skoro već 30.godina vladaju Srbijom, nasilno i brutalno oduzeti elementarna ljudska prava i ostaviti ga da izmučen i izgladneo umre kao neko pseto!!
  Još jednom, da se ne zaboravi. U Srbiji su ovi, jedni te isti političari koji već skoro 30.god.vladaju Srbijom u sva tri stuba vlasti, uspostavili kupoprodajni pravni i institucionalni sistem, u kojem građani Srbije dobijaju pravo da uživaju u zagarantovanim ljudskim pravima, Ustavu RS i zakonima RS tek kada vlastima Srbije plate za svoja elementarna ljudska prava!!! U protivnom, Srbska vlast ih ne tretira kao ni kao živa bića, a kamo li kao ljudska bića!!
  Zbog toga, Srbi prestanite da se samoobmanjujete misleći da živite u demokratskoj državi u kojoj postoji vladavina prava, nego shvatite da živite u nekom sistemu gde su elementarna ljudska prava nasilno ukinuta i zabranjena, i gde se pravo na život kupuje od Srbske vlasti!!
  Sada kada je svakome jasno da živimo u sistemu u kojem svaki građanin Srbije mora, da bi ostao živ u Srbiji, prvo da kupi pravo na život, odnosno da svaki građanin Srbije živi u sistemu u kojem je Srbska vlast nasilno otela građanima Srbije pravo na uživanje u elementarnim ljudskim pravima kako bi se obogatila na račun građana Srbije koji otkupljuju svoja elementarna ljudska prava , neka mi neko kaže koje dobro od takve vlasti može bilo ko od nas da očekuje, čemu može da se nada, kao i, šta, svakom Srbinu, treba da bude preče od zagarantovanih, elementarnih i normativnih prava i demokratskih institucija vlasti, i kako misli , na koji način, da rešava druge probleme, ako nije rešio, nije ostvario svoje pravo na elementarna ljudska prva ?!?! Znate li Srbi, da svaki građanin Srbije ima veća prava van Srbije nego u Srbiji?!?! Znate li Srbi da su u skoro svim zemljama na svetu zagarantovana elementarna ljudska prava, te tako i Srbi, u skoro svim zemljama na svetu imaju veća prava nego u Srbiji!! Znate li Srbi, da pravo svakog ljudskog bića je elementarno ljudsko pravo i da ste po tome svufa u svetu tretirani kao ljudska bića, a da u Srbiji niste tretirani kao ljudska bića, odnosno da vas ova, tri stuba Srbske vlasti koja, skoro, 30.godina vladaju Srbijom, jedni te isti političari, a od koje vi već 30.godina čekate boljitak, ne tretira kao ljudak bića!! Zbog toga mi nije jasno zašto, zbog čega, na osnovu čega, koji je razlog što Srbi raspravljaju o bilo kojim drugim problemima, kada nisu rešili svoj elementarni, glavni, osnovni, polazni, uzročni problem svih problema?!?! Pa valjda se prvo gradi temelj kuće pa se tek onda se raspravlja o prizemlju, spratu, krovu, prozorima, vratima, raporedu prostorija, nameštaju i ostalim detaljima i sitnicama!!! Tako mislim i o temi u ovom tekstu, kao i svim posledičnim temama i događajima o kojima diskutujemo ili o kojima se piše po medijima. U medijima niko ne piše, niko se ne bavi, o preduslovu svih preduslova, o početnom i najglavnijem uzroku svih naših problema, patnji, propadanja, svih naših zala, odnosno o glavnom uzroku zatiranja Srba i Srbije! Glava i osnovna tema svih svih Srba, svih medija, svih rodoljuba, svih intelektualaca, svih plemenitih ljudi, svih stručnjaka, sve dok se ne reši, sve dok ne otklonimo to zlo iz Srbije, jeste pitanje uspostavljanje vladavine elementarnih ljudskih i svih ostalih prava kao i demokratizaciju svih državnih institucija!! Ako ovo Srbi ne reše, ako nemaju pravo na uživanje elementarnih ljudskih prava, prava na rad, život, slobodu, dostojanstven život, kako onda, bez tih prava, Srbi mogu očekivati da će im ova, jedna te ista 30-o godišnja Srbska vlast, dati bilo koja druga prava?!?!?!

 2. srbija je spahiluk ORGANIZOVANOG KRIMINALA !!!

  4S !!!

 3. Ali su zato u stecaju Stankoma i Delta legala izvrsili poravnanje i to preko imovine izlucnih poverilaca Delta legala i time im ukinuli zakonsko pravo na sudski spor za izlucenje! Time su ucinili tesko nasilje nad gradjanima koji su kupili te nekretnine, ali i nad samim pravom, pa sad smisljaju kako da tu pljacku pravno legalizuju, sto realno nije moguce! U tim stecajevima su izmenili toliko sudija da su uvukli pola suda u kriminalne radnje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *