Вучићева банда отима државну земљу, намештају тендере, извлаче покрадени новац на офшор рачуне…

0
(0)

Да ли ће држава коначно повратити 10 хектара земљишта које је незаконито отуђено и поклоњено породици градоначелника Београда Синише Малог? На ово питање јавност у Србији би могла да добије одговор након што је у петак, после шест година паузе, на захтев Јавног правобранилаштва настављен судски поступак пред Основним судом у Вршцу.

И док правобранилац Зоран Коврлија, на чију иницијативу се поступак наставља, верује да ће суд земљу вратити држави, јавност је више заинтересована да ли ће Мали и даље наставити да игнорише оптужбе на његов рачун о злоупотребама и финансијским махинацијама, или ће надлежни истражни органи покренути истрагу како би се ствари истерале на чистац, а градоначелник за почетак приморао да поднесе оставку.

Подсећамо, Мрежа за истраживање корупције и криминала КРИК је пре скоро месец дана открила да је, након приватизације, нови власник предузећа за производњу детелине Алфа протеин Срђан Гајић 2005. незаконито поклонио 10 ха земљишта Цомпост гроуп, фирми у власништву породице Синише Малог.

Гајић је касније због тога осуђен на две године условне казне, али нико из породице Мали није био под истрагом због незаконитог присвајања државног земљишта у околини Вршца. Породица градоначелника Београда искористила је земљу за производњу компоста, органске материје која се користи за узгој шампињона.

Надлежан суд у Панчеву

Расправи пред Основним судом у Вршцу у петак присуствовао је представник Алфа протеина, али не и Цомпост гроуп. С обзиром на то да је Алфа у стечају, суд је одлучио да није надлежан и да поступак припада суду који спроводи стечај, а то је у конкретном случају Привредни суд у Панчеву.

Сам градоначелник није демантовао сумњиву трансакцију, већ је понудио безобразно објашњење да земљиште не вреди богзна шта.

– Говоримо о 10 хектара последње класе који вреде 8.000 евра. То је милион динара – рекао је Мали.

И поред тако „мале вредности“, фирма његове породице Цомпост гроуп је од Комерцијалне банке добила кредит од најмање четврт милиона евра, а као гаранцију за зајам понудила је управо „безвредних“ 10 ха земљишта.

Вучићев саветник

Синиша Мали изабран је за градоначелника Београда с места саветника за економска питања Александра Вучића у време док је овај био први потпредседник Владе Србије. Подсећамо да још није разјашњено шта је са 24 стана у бугарском летовалишту које је Мали преко офшор компаније куповао, као ни то да ли је као службеник Агенције за приватизацију омогућио оцу да купи Братство, фабрику вагона која је касније пропала.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откривамо: Веза адвоката Синише Малог и купца Београђанке

5 (3) Нова.рс објављује документе Агенције за привредне регистре који указују на везу између Игора …

Да ли је ОТИМАЧИНА Београђанке повезана са Синишом Малим?

5 (4) Чим се појавила информација о продаји „Београђанке“, јавност је била запрепашћена екстремно малом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *