„За шта тачно грађани Србије плаћају Кинезима 3,2 милијарде евра?“
фото: Амабасада Републике Србије у Пекингу

„За шта тачно грађани Србије плаћају Кинезима 3,2 милијарде евра?“

5
(4)

Народна странка затражила је данас од Владе Србије да објави детаље и услове финансирања пројектовања и изградње комуналне инфраструктуре у Србији у вези са потписаним комерцијалним уговора између Министарства грађевинарства Србије и кинеске компаније ЦРБЦ у вредности од 3,2 милијарде евра.

„Потпуно је нормално и оправдано да сваки кредитор инсистира на чврстим гаранцијама враћања кредита, па и код овог уговореног комерцијалног посла, али је оправдано и нормално и да јавност Србије буде упозната о детаљима и финансијским условима под којима је уговор потписан и гаранцијама које су дате за враћање кредита“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

„Ако ће свака од 65 општина и градова који су наведени у уговору имати својства инвеститора за радове на својој територији, Народна странка инсистира на појашњењу, да ли и оне преузимају обавезе враћања кредита и да ли и градов и општине дају гаранције и о каквим је гаранцијама реч“, додаје се у саопштењу.

Одбор Народне странке за привреду и предузетништво навео је да је Црна Гора у опасности да, ако не буде могла да врати кредит за изградњу ауто-пута, изгуби чак део свог територијалног суверенитета кроз одузимање територије и објеката по избору и вредности коју ће одредити кинеска Ексим банка, јер је такве услове договорила као гаранцију враћања кредитних обавеза.

„Превише је и драматичан и узнемиравајући овај пример из суседства да би јавност била ускраћена за детаље овог комерцијалног уговора, посебно зато што се општине и градови појављују као инвеститори“, навела је Народна странка.

Србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава да ове шиптаре доведе у ред а ако неће држава има ко хоће! (видео)

Држава да ове шиптаре доведе у ред а ако неће држава има ко хоће! (видео)

4.8 (5) Заменик председника општине Бујановац, Шћиприм Муслију, скинуо је и бацио заставу Србије коју …

Синиша Мали доказао да Вучић ЛАЖЕ, јавни дуг је експлодирао од доласка СНС на власт!

Синиша Мали доказао да Вучић ЛАЖЕ, јавни дуг је експлодирао од доласка СНС на власт!

5 (3) Председник Вучић је пре само 10 дана у Бриселу изјавио да је „данашњи …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend