Еко катастрофа: У муљу Дивчибарског језера тешки метали!

0
(0)

У муљу који је извађен приликом чишћења језера из којег се Дивчибаре снабдевају водом откривени су тешки метали, потврдио је Градски водовод у Ваљеву који газдује и тим објектом.

Директор Водовода Ђорђе Павловић казао је новинарима да су у том муљу стручњаци београдског института “Јарослав Черни” открили бакар и никал, али тврди да је вода на Дивчибарама безбедна за грађане.

– Нема разлога за панику јер никла нема у дивчибарској води с обзиром на то да је остао у виду соли у појасу акумулације али су те соли нераствориве у води и остају у муљу – прецизирао је Павловић.

Додао је, међутим, како је проблем то што мештани муљ, одложен на некадашњој депонији Градске чистоће “Видрак” из Ваљева, користе за ђубрење земљишта. Језеро локалног водовода на Дивчибарама очишћено је крајем 2012. године, када је ископано око 7.400 кубних метара муља, који је одложен на напуштену депонију на Дивчибарама.

Павловић је додао како се тражи решење да се тај муљ са садашње уклони на безбеднију локацију, а одборници градског парламента формирали су комисију која треба да испита да ли је угрожено здравље грађана због муља у којем су откривени тешки метали.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аутомобил налетео на колону деце на Дивчибарама, страдао дечак (видео)

0 (0) Један дечак је погинуо, а две девојчице су повређене када је аутомобил „тојота“ …

„Врутци” на удару алги због старости и климатских промена

0 (0) Ужи­це – Цр­ве­не­ла се и овог про­ле­ћа од ал­ги во­до­а­ку­му­ла­ци­ја „Врут­ци” на Ђе­ти­њи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend