fbpx
Бранко Стефановић, тата министра Небојше Стефановића ФОТО: Медија центар

Самоубиство Агенције за борбу против корупције

5
(5)

Иако бројна документа недвосмислено показују да је Бранко Стефановић био у пословној вези са компанијом ГИМ, Агенција за борбу против корупције је саопштила да он није ни власник ни законски заступник, нити запослен по било ком основу у ГИМ-у, „као и да није био ангажован у том предузећу на било који начин од његовог оснивања“.

Саговорници Данаса сматрају да је овим саопштењем Агенција извршила „харакири“, као и да став овог тела неће нимало утицати на процес против Александра Обрадовића, који је указао на пословне везе оца министра полиције Небојше Стефановића са приватном компанијом ГИМ, која је по повлашћеним ценама куповала наоружање од ваљевског Kрушика.

Обрадовићев адвокат Владимир Гајић каже за Данас да је Агенција само још једна од институција „која је постала обичан сервис власти“.

– Нису приметили да је МУП једно од надлежних министарстава које даје сагласност за извоз оружја, да је на челу тог МУП-а син, док је отац правни саветник приватног предузећа ГИМ које је у последњих неколико година увећало своје приходе за више хиљада процената?! Наравно, од те Агенције нисам имао било каква очекивања као и од било које друге институције ове мафијашке државе – истиче Гајић. Према његовим речима, на процес против Обрадовића неће утицати овај став Агенције јер он „није у било каквој вези“.

Родољуб Шабић, адвокат и доскорашњи повереник за информације од јавног значаја, сматра да је саопштење Агенције у најмању руку – комично.

– Kад мноштво контрадикторних информација које су о статусу Бранка Стефановића саопштавали високи функционери власти Агенција „апсолвира“ реченицом „установљено је да он није био осигураник ГИМ“ и даље тиме објасни да зато „није ни анализирала формирање цена оружја“ – саопштење звучи комично. А то да чак и после објављивања докумената и фотографија које недвосмислено говоре да је Бранко Стефановић био у пословном аранжману са фирмом ГИМ у статусу некаквог „правног саветника“ Агенција саопшти да он није био ангажован „на било који начин“ је необјашњиво, несхватљиво – наглашава Шабић за Данас. Према његовим речима, Агенција је у очима јавности и иначе тешко урушен углед додатно урушила, „можда и сасвим докрајчила“.

– Негде на друштвеним мрежама сам видео један сликовит коментар овог извештаја – „Агенција починила харакири“. Па да наставим у том стилу – можда јесте самоубиство, али сигурно није харакири. Харакири се врши због части и достојанства, овде, по свему судећи, о томе нема ни говора – закључује Шабић.

Главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк изјавио је да је невероватно шта је Агенција за борбу против корупције саопштила, јер је пре седам дана црно на бело доказано да је Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића, био ангажован као правни саветник ГИМ-а.

Ћулибрк је још навео да је „врхунац цинизма“ да Агенција није истраживала цене по којима је ГИМ куповао и продавао оружје јер је то суштина корупције. Он је за Бету рекао да је Агенција проверавала оно што никад нико није тврдио – да Бранко Стефановић није ни власник, ни оснивач ГИМ-а, али није испитала пословне комбинације између власника ГИМ Горана Тодоровића и Бранка Стефановића, а „њих има и било их је и у вези са трговином оружјем и ван тога“.

Према речима Ћулибрка, невероватно је да Агенција губи време и проверава у Фонду ПИО да ли је Бранко Стефановић пријављен или не, а он је формално пензионер. Ћулибрк наводи да је „Бранко Стефановић радио у Телекому Србија формално и да је у то време ишао у Абу Даби и Kрушик, у Ваљеву“.

„Врхунац цинизма је кад Агенција каже да није ни истраживала по којим је ценама ГИМ куповао оружје и по којима је продавао оружје. Па то је суштина корупције. Ако то нису радили не знам шта су радили, они су само покушавали да замајавају јавност и да понове Вучићеве речи из претходног периода – па шта ако је био, па шта ако је одлазио у Kрушик и Абу Даби“, рекао је Ћулибрк.

Пише: Kатарина Живановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пет Тешићевих предузећа потписало с Kрушиком 14 уговора вредних 80 милиона долара

3 (2) Пет предузећа која се повезују са Слободаном Тешићем, међународним трговцем оружјем и финансијером …

Сарадња Kрушика и ГИМ-а и даље траје

5 (1) Последњи уговор Kрушика и фирме ГИМ, коју у преговорима са домаћим војним фабрикама, …

2 Коментара

  1. Док овај народ грца да покрије рачуне , државне агенције, угојене, умивене, обезбеђене , раде о глави сопственом финансијеру, па што раде, него му се још и ругају………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *