Бајчетински гробар као званични представник Ахтисарија

Бајчетински гробар као званични представник Ахтисарија

0
(0)

Председник Србије Томислав Николић разговараће данас са представницима опозиционих политичких странака о нацрту платформе за решење проблема Косова и Метохије.

Пратите са нама ситуацију из минута у минут…

15:22 НИКОЛИЋ: ИСТОРИЈСКО ПИТАЊЕ

Председник Србије Томислав Николић истакао је данас на одвојеним састанцима са лидерима опозиционих странака да је питање Косова и Метохије историјско питање око кога је потребно постићи најшири могући консензус свих релевантних политичких фактора.

Платформа за преговоре се пре свега базира на очувању територијалне целовитости Србије, српског народа који живи на КиМ, као и српских цркава и манастира, саопштила је прес служба председника Србије.

Представници опозиције су обавестили председника Републике да ће Платформу за наставак преговора Београда и Приштине представити својим страначким колегама.

Подршку Платформи и евентуалне сугестије, представници опозиционих странака доставиће у наредним данима.

Први састанак одржан је са председником Демократске странке Драганом Ђиласом, затим председником Демократске странке Србије Војиславом Коштуницом, Либерално демократске партије Чедомиром Јовановићем и председником Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором.

 

15:00 НИКОЛИЋ СА ПАСТОРОМ

Председник Србије Томислав Николић почео је разговор са лидером Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором разговара о нацрту платформе за решење проблема Косова.

 

15:08 ЂИЛАС О ПЛАТФОРМИ : НЕРЕАЛНО И ПОПУЛИСТИЧКИ

Лидер ДС Драган Ђилас изјавио је данас да је платформа за Косово и Метохију популистичка и нереална и да између осталог садржи и предлог за прекид техничког дијалога са ЕУ.

„На прво читање документа, он је популистички и нереалан и у себи садржи између осталог и предлог за прекид техничког дијалога са ЕУ, што би значило прекид европских интеграција, и датум за преговоре би био даљи него што је данас“, оценио је Ђилас.

Он је на конференцији за новинаре у седишту ДС рекао да, када су у питању права људи који живе на КиМ, у Србији је данас мало оних који би рекли да то што је наведено у платформи на ту тему, није добро за Србе на Косову.

„Основни проблем је што верујемо да је то нереално“, рекао је Ђилас и додао да ће Председништво ДС детаљно анализирати документ, један по једна члан и да ће свој став изнети у јавност.

Ђилас је оценио и да Србија данас има две политике према Косову, једну од председника Србије Томислава Николића и другу од Владе Србије.

15:06 ЈОВАНОВИЋ: ТЕШКО ДА ЋЕ ЛДП ПОДРЖАТИ ПЛАТФОРОРМУ

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да та странка тешко може да подржи платформу за Косово у облику у ком је данас представљена, поручујући да она мора да уважи реалност и да каталонски или модел Републике Српске нису прихватљиви за решење косовског питања.

14:21ЈОВАНОВИЋ КОД НИКОЛИЋА

Председник Србије Томислав Николић о нацрту платформе за решење проблема Косова и Метохије разговара са председником Либерално демократске партије Чедомиром Јовановићем.

14:12 КОШТУНИЦА: ПЛАТФОРМА СЕ НЕ ЗАСНИВА НА ПЛАНУ „АХТИСАРИ ПЛУС“

Лидер ДСС Војислав Коштуница изјавио је да су нацртом платформе о Косову и Метохији предвиђена решењима којима се уводе нове институције и низ надлежности за аутономију Срба на Косовуне и да се не заснива на плану „Ахтисари плус“.

ахтисариКоштуница је после разговора са председником Србије Томиславом Николићем о нацрту платформе рекао да је каталонски модел онај који се најчешће помиње у том документу и да је сигурно не би назвао „Ахтисари плус“ планом.

Он је истакао да што се тиче ДСС и евентуалне подршке те странке платформи, постоје два питања о којима мора да се додатно разговара.

„То је потреба да се јасно дефинише уставно-правна веза Србије и Косова јер овако остаје питање да ли је то аутономија Срба унутар аутономне покрајине у саставу Србије или унутар независног Косова“, рекао је Коштуница.

„Није довољно само рећи да нећемо никад признати Косово већ се то мора уставно-правно решити“, казао је Коштуница.

Он је додао да је друго питање поштовање споразума до сада постигнутих у Бриселу и подсетио да је ДС С покренуо питање уставности тих споразума.

„Најбитније је да ова расправа мора да се заврши у скупштини усвајањем резолуције или декларације пред очима јавности“, навео је Коштуница.

13:04 КОШТУНИЦА КОД НИКОЛИЋА

Председник Србије Томислав Николић састао се данас са председником ДСС Војиславом Коштуницом, настављајући серију разговора са лидерима опозиционих странака о нацрту платформе за решење питања Косова и Метохије.

Лидер ДС С стигао је у зграду Председништва око 13 часова у пратњи функционера странке Слободана Самарџића и Александра Никитовића.

Председник Србије претходно је разговарао са председником Демократске странке Драганом Ђиласом, а у току дана разговараће и са лидерима Либерално демократске партије и Савеза војвођанских Мађара Чедомиром Јовановићем и Иштваном Пастором.

12:56 ЂИЛАС НИЈЕ ДАВАО ИЗЈАВЕ ПОСЛЕ САСТАНКА СА НИКОЛИЋЕМ

Лидер ДС Драган Ђилас није данас желео да даје изјаве после састанка са председником Србије Томиславом Николићем на тему платфроме за Косово и Метохију.

Ђилас је бројним новинарима окупљеним испред зграде председнишства објаснио да је још јуче заказана конференција за штампу у просторијама странке у 14,30 и да зато неће давати изјаве.

Следећи састанак са Николићем имаће председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

12:00 ЂИЛАС СТИГАО НА САСТАНАК

Драган Ђилас, председник Демократске странке стигао је у зграду Председништва где ће први, од представника опозиције, разговарати са Томиславом Николићем .

09:50 ОДВОЈЕНИ СУСРЕТИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПОЗИЦИЈЕ

Председник Србије Томислав Николић разговараће данас са представницима опозиционих политичких странака о нацрту платформе за решење проблема Косова и Метохије.

Николић ће, у згради Председништва, имати одвојене сусрете са председником Демократске странке Драганом Ђиласом, председником Демократске странке Србије Војиславом Коштуницом, председником Либерално-демократске партије Чедомиром Јовановићем и председником Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором, саопштила је Прес служба председника Србије.

Председник Србије је у уторак о нацрту платформе разговарао с амбасадорима земаља ЕУ, а у понедељак с амбасадорима Русије, Кине и Велике Британије.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин најавио је да ће се Николић у петак састати са представницима косовских Срба јужно и северно од Ибра.

 

Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тома кука у СНС: Немојте смењивати мога сина Радомира!

Тома кука у СНС: Немојте смењивати мога сина Радомира!

0 (0) Експредседник се распитује у врху СНС да ли ће заиста његовог Радомира да …

Без Николића на рођендану СНС: Тома, ко то беше?

Без Николића на рођендану СНС: Тома, ко то беше?

0 (0) Новинар Данаса Божидар Андрејић изјавио је да га није изненадио недолазак на прославу …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend