Цене јунећег и телећег меса у радњама широм Србије порасле 20 одсто

5
(1)

ЈЕЛИ смо га мало, али сада ћемо још мање. Јунеће месо поскупело је у радњама за 10 до чак 20 одсто. Килограм јунетине не може да се купи испод 750 динара, мада му је цена у многим месарама прешла 800 динара.

Стручњаци сматрају да је на раст цена утицала већа потражња за јунећим и телећим месом, као и споразуми о сарадњи са Турском. Тако је откупна цена говедине са два евра по килограму порасла на 2,50 евра.

Телетина и јунетина су меса којих ретко има у тањирима грађана Србије. Првенствено због високих цена. Уз то, у Србији већ више од 20 година влада криза производње говеђег меса, па је наша земља са производњом од око два мииона говеда спала на неких 800.000.

– Генерално је велики проблем у говедарству и све да најбоље мере за његов развој буду данас донете, оно се не може опоравити сигурно у наредних пет-шест година – објшњава Милан Простран, агроекономиста. – Код нас не доминира потрошња говеђег меса, већ се највише купују и једу пилетина и свињетина. Поскупљење говеђег меса никако не може да утиче на инфлацију или на неке проблеме на тржишту, управо из разлога што то спада у квалитетна меса и оно је већ дуже време скупо, па се много и не купује. Килограм телетине иде и преко 1.350 динара. То је скоро четири пута скупље од свињског бута.

Према речима Пространа, код нас не постоји ни нека навика да се коље теле, па телетине, генерално, имамо врло мало. Телетину највише једу становници јужног дела Србије, где је то традиција и нема никакве везе са њиховом куповном моћи.

НЕСТАШИЦА У ЕВРОПИ

КАКО Простран објашњава, телећег меса нема ни у Европи, да би Србија могла увозом да коригује цене. Србија чак не испуњава ни квоте за извоз говеђег меса за ЕУ. Зато је лако са свињетином, која се из европских земаља увози у великим количинама.

– Страх од раста цене јунетине и телетине не треба никога да плаши, јер ће се људи окретати ка врстама и категоријама јефтинијег меса, као што и сада раде – истиче Простран. – Пилеће и свињско месо су далеко јефтиније од свега. Свакако, један од основних разлога повећања цене овог меса, јесте и његова велика тражња, али и уговорене обавезе за иностранство. На тржишту га нема довољно, а већ имате неке уговорене аранжмане око испоруке и врло је могуће да се цена подиже, како не би плаћали пенале за испоруку. Свакако, најбитније је да су на тржишту присутне остале категорије меса, па не видим неку посебну бригу.

Ј. СУБИН, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Месо неће поскупети до краја године а после тога…

3 (1) ПОСКУПЉЕЊЕ меса последњих месеци представљало је удар на кућни буџет, али грађани сада …

Месо из Србије још под ембаргом Русије, у најави забране за воће

5 (1) Забрана производа за руско тржиште и даље је на снази упркос томе што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend