Егзодус шнајдера у Немачку

Челници новопазарске Асоцијације текстилаца (АСТЕКС) страхују да ће овај крај, познат као долина џинса, ускоро остати без радне снаге и да фармерице, дуксерице и другу одећу неће имати ко да шије.

Генерални менаџер АСТЕКС-а Нермин Балија упозорава да су, због недостатка радне снаге, озбиљно угрожени велики извозни послови за Европску унију, Русију и земље бившег Совјетског Савеза….

– Стално је расписан конкурс за најмање 200 кројача, шивача, моделара и других текстилних занимања. Фирмама чланицама АСТЕКС тренутно недостаје бар 1.000 радника. Упркос релативно добрим зарадама, које могу да премаше и 500 евра, квалификовани текстилни радници масовно напуштају своје фирме и одлазе у Немачку, Луксембург, Аустрију и земље Скандинавије где радије, за знатно боље паре, раде на грађевини или у пољопривреди. Неки летњу сезону проведу у Немачкој, па се зими врате да у Новом Пазару шију џинс, газде их примају јер нове раднике не могу да нађу. Невоља је и што много текстилаца, жена посебно, пре времена одлази у пензију – истиче Балија.

Само ретки се враћају
– Бојим се да ће бити још горе… Ми раднике не можемо више да платимо, јер бисмо ишли у минус, па они листом одлазе… Нема дана да са аутобуске станице у Новом Пазару пут Европе не оде по десетак пуних аутобуса, само ретки се враћају – истиче познати новопазарски произвођач џинса и наглашава да су му озбиљно угрожени вредни извозни послови.

– Покушали смо са увозом текстилне радне снаге из околних градова: Рашке, Тутина, Сјенице, Лепосавића… Неки су долазили из Краљева, Крушевца, па чак и Лесковца. Нажалост ни то није помогло, јер млади једноставно неће за машину, поготову ако у иностранству могу да раде за боље паре. Мислили смо да ћемо проблем решити такозваним дуалним образовањем, склопили смо договор са Привредном комором и новопазарском Средњом школом за дизајн текстила и коже, али одзив ђака је врло мали – истиче Тигрин Качар, власник реномиране џинс конфекције Стиг и један од челника АСТЕКС.

Један од новопазарских конфекционара који живи и ради на релацији Нови Пазар – Минхен истиче:

– Тачно је да добар шивач у Новом Пазару месечно може да заради и 500 евра, чак и више, али за ту зараду мора да „умре“ радећи, некада и по 12 сати, а врло често и суботом и недељом. Боље ми је да у Немачкој запнем четири месеца него да код мог газде за знатно мање пара црнчим годину дана. Кад нас у Новом Пазару и Србији буду добро платили, неће бити потребе да се потуцамо по Европи, свако воли да буде код своје куће.

Некада је Нови Пазар упошљавао 16.000 текстилаца, данас мање од 6.000, ако се тренд напуштања фирми настави, већина погона остаће празна, неки и сада своје капацитет користе 50, а неки само 30 одсто, ретки су који раде пуном паром.

Д. Н. П. А, Вестионлине

Актуелно

Годишње 60.000 људи оде из Србије и тај број се стално повећава!

Председник СССС Љубисав Орбовић изјавио је да око 60 хиљада људи из Србије годишње оде …

Поражавајуће: Србију је напустило 10.000 лекара

Према статистичким подацима око 10.000 лекара отишло је на рад у иностранство из Србије у …

Један коментар

  1. nije to samo problem u novom pazaru nego u celoj Srbiji,svi koji su mogli i koji nisu mogli otisli su,ogromna vecina stanovnistva se sprema da ide iz zemlje.Sve strukture stanovnistva odlaze
    ,mi vise nemamo ko da na leci.Medicinsko osoblje ce kompletno da ode a onda ce nas leciti najbolji student prava u istoriji sveta.Sve ce se ovo urusiti u jednom trenutku ,ali i treba kad toliko njih podrzava i glasa za velikog pravnika onda i treba da ispastamo.Nek nam je bog u pomoci mada iskreno mislim da je i on okrenuo ledja ljudima koji nece sebi da pomognu kako bi im on pomkogao

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons