Експерти: Нове сумње у тек усвојен ребаланс буџета

0
(0)

Још се ни потпис председника Србије није сасвим осушио на закону о новом прорачуну јавних финансија, који је усвојен прошле недеље, а већ се сумња у кредибилност те нове рачунице. Другим речима, стручњаци упозоравају да однос прихода и расхода није добро одмерен и да наново „виси” разлика коју треба довести у ред са стварношћу.

Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик већ је изјавио да шансе да се дефицит задржи на управо ребалансираних 4,7 одсто БДП-а нису велике. Ризик за то је, каже, наведен и у самом образложењу ребаланса,у коме стоји да постоји опасност да ће приходи бити мањи за петнаест милијарди динара. Може се лако десити да тај мањак буде чак и већи. Због тога су потребне додатне уштеде, а за то још нису предвиђене мере.

И Стојан Стаменковић је пре неколико дана на представљању новог броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” оценио да ће буџетски дефицит вероватно бити већи од пет процената БДП-а, иако је ребалансом буџета планиран мањак од 4,7 одсто БДП.

– Та могућност постоји, јер је прецењен ниво прихода приказан у ребалансу – сматра Стаменковић.

Иван Николић, сарадник Економског факултета, каже да је око четрнаест милијарди динара прихода под знаком питања, што може да погура дефицит за 0,5, а то значи на ниво од око 5,2 одсто БДП-а.

– Код расхода не би требало да буде одступања, јер су они добро израчунати, али проблем је да ли ће од ПДВ, који највише пуни буџет, стварно доћи планирани износ. И у прекројеном буџету приходи од ПДВ-а на домаћу робу и услуге су високо процењени – каже Николић.

Он подсећа да је од почетка године такозвани увозни ПДВ био мањи делом због смањења увоза, али и неочекиване стабилности динара. С друге стране, може се очекивати бољи прилив од акциза у наредном периоду. У првој половини године претежно се продаје роба са залиха, што значи с износом акциза из претходне године, тако да се тек од марта повећава прилив по том основу.

– Питање је и колико ће Пореска управа да повећа ефикасност наплате, то јест стане на пут избегавању плаћања пореза које је у порасту. Јер, то што су слабији приходи од ПДВ-а делом је због веће сиве економије и не може се објаснити само падом тражње – упозорава Николић.

На расходној страни он види ризик да се не остваре планиране уштеде у делу смањења субвенција предузећима у реструктурирању. Уколико министарство финансија остане чврсто у намерама да им не даје новац, овај стручњак не види потребу за додатним ребалансом јавне касе. Што се тиче највеће ставке у расходима, а то су плате и пензије, пробијања неће бити, јер је њихов раст ограничен законом. Што се тиче износа који ће се платити за камате и он је углавном познат. Ризик, наравно, постоји због курса, па ако динар ослаби, тај трошак ће бити већи и обрнуто – ако буде стабилан, бићемо у бољој позицији за отплату.

С обзиром на то да је минус у каси и ове године висок и да се говори о потреби његовог смањења, Николић сматра да није реално очекивати да прорачун за наредну годину направимо на штедљивијем нивоу од управо ребалансираних 4,7 одсто БДП-а.

И у Фискалном савету немају дилеме о томе да је ребаланс буџета направљен преамбициозно и, према њиховом мишљењу, дефицит републичког буџета ће уместо зацртаних сто седамдесет осам милијарди динара, достићи двеста милијарди динара.

– Ребаланс није потпуно одговарајући, јер су пројекције прихода оптимистичне, а ни све предвиђене уштеде се највероватније неће остварити. Зато би дефицит за 2013. годину могао да износи око двеста уместо планираних сто седамдесет осам милијарди динара – наводе у Фискалном савету.

 
Јована Рабреновић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спољнотрговински дефицит у првих девет месеци 2019. године порастао на 4,89 милијарди долара

5 (1) Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-септембар 2019. године порасла је за …

Спољно-трговински дефицит наставља да расте и данас износи 4.41 милијарду евра!

3.7 (3) БЕОГРАД – Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-август 2019. године порасла …

2 Коментара

  1. ЗАР ВУЧИЋ НИЈЕ ОВОГ ИДИОТА ЗАТВОРИО НА ВИШЕГОДИШЊУ РОБИЈУ КАКО ЈЕ ОБЕЋАО, ПА ДОКЛЕ ЋЕ ОВАЈ ОЛОШ ДА СЕ ПРОВЛАЧИ ВРЕМЕ ЈЕ ДА ИЛИ БУДЕ ОБЕШЕН НА ТРГУ ЗА ПРИМЕР ДРУГИМА ИЛИ ДОБИЈЕ ДРЕС У ТИМУ СА ЛЕГИЈОМ ВИШЕГОДИШЊИ.

  2. znaci njemu i mnogima i u prosloj i sadasnjoj vladi fali samo 1 princip!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend