fbpx

И даље сте „мало“ неликвидни, шта ли? ЕЦБ ће додатно куповати обвезнице

0
(0)

Шеф Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги изјавио је данас да ће та институција морати да размотри проширење програма подстицаја на децембарском састанку како би подигла инфлацију и дала замајац привредном опоравку.

На децембарском састанку ЕЦБ-а би могла да донесе одлуку о повећању садашњег програма квантитативног попуштања у вредности од 1.100 милијарди евра или да предузме неке друге мере.

Драги је рекао да ће подстицаји у оквиру квантитативног попуштања, који се састоје од куповине обвезница на месечном нивоу од 60 милијарди евра, наставити макар до септембра следеће године, али и дуже ако буде потребно.

„Спремни смо да делујемо ако је потребно“, рекао је Драги и додао да су званичници банке задужени да размотре сва могућа монетарна средства.

Драгијеве речи на конференцији за новинаре гурнуле су евро на доле, пошто додатни стимулуси обично слабе валуте. Евро је са 1,1300 долара пре конференције за новинаре, пао на 1,1196 долара.

Драги је рекао да је управни одбор банке имао „веома богату расправу“ и да је „отворен за цео мени инструмената монетарних мера“.

ЕЦБ је раније данас одлучила да задржи референтну каматну стопу на рекордно ниском нивоу од 0,05 одсто.

Привреда еврозоне у другом тромесечју је остварила раст од 0,4 одсто, али је незапосленост и даље на високих 11 одсто. Драги је рекао да би проблеми у земљама у развоју посебно у Кини, могли представљати опасност и за Европу због чега би ЕЦБ могла бити приморана да делује.

Европске берзе су после Драгијеве конференције живнуле. Пре његових изјава берзански индекси у Немачкој и Француској су били у благом плусу од око 0,3 одсто, да би после скочили на око 1,3 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕЦБ наставља са штампањем евра, план је да се у наредних девет месеци одштампа још 540 млрд €

0 (0) Европска централна банка је благо повећала процену привредног раста еврозоне за 2017. годину …

Тајне централних банака ЕУ

0 (0) КАДА говоримо о разлозима због којих су грађани Велике Британије изгласали излазак из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *