Стање у Заовинама критично, мештани се евакуишу (видео)

0
(0)

Испуштањем воде из акумулационог језера у Заовинама на Тари покренута су клизишта до сада незапамћених размера.Простор је девастиран,а животи људи угрожени.

Већ пет дана 13 кућа на Заовинском језеру је на клизишту које је и даље активно.Мештани у напуклим кућама,без пута,воде ,струје и у опасности да буде још горе.

„Ово је катастрофа. Пут којим прилазимо кућама је потпуно уништен,па ствари ручно износимо из напукле куће.Пале су бандере са струјом.У брду дан и ноћ чује се тутњава од одрона у шуми.Падају стабла и за трен могли би сви да завршимо у језеру.

А све због пражњења воде из самог језера“,прича мештанин Благомир Мандић ,који у овом викенд насељу живи од одласка у пензију.
Језеро Заовине је акумулационо језеро реверзибилне хидроелектране Бајина Башта.Из Електро привреде су саопштили да није дошло до ванредног испуштања воде и да је кота језера око 20 метара изнад дозвољеног минимума.

Мештани тврде супротно.

„Вода из језера је нагло испуштена у последњих 15 дана и то је повукло клизиште.Ово се није десило до сада .Мени је вода обично до 30 метара испод куће,а ово сада је сабласно“,прича Миливоје Мандић.

Службе Националног парка Тара ,у коме су Заовине,обавестиле су Завод за заштиту природе ,чија стручна лица треба да ураде процену ове катастрофе,како по материјална добра ,тако и по природу у заштићеном подручју.

„Интерес Електро привреде Србије је нешто друго у односу на интерес Националног парка.Ми ту не можемо ништа да урадимо ,јер је ово подручје ушло у Национални парк тек 2015. године и ми смо затекли већ такво стање.Можемо једино заједничким снагама да санирамо и ублажимо последице „,каже Иван Илић из Националног парка Тара.

У Заовинама клизиште сваки дан поприма све веће размере и из Националног парка упозоравају да боравак на овом подручју није безбедан.

Извор: www.зоомуе.рс
Фото:РИНА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немар ЕПС-а довео до катастрофе у Заовинама: Kуће мештана и брда клизе у језеро Заовине! (фото)

0 (0) Језеро Заовине су на ивици еколошке катастрофе. Kуће мештана и брда клизе у …

Некад било језеро Заовине, данас изгледа овако (видео)

0 (0) Напредњаци уништише све пред собом. Погледајте како данас изгледа језеро Заовине. Језеро Заовине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend