fbpx

Напредни дарови Србији! Последња година радног стажа не улази у пензију

0
(0)

Уколико влада и Скупштина Србије дају зелено светло на предлог да последња година радног стажа и уплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање за тај период не улазе у коначан обрачун пензије, већина оних који су у тој последњој години имали највећа примања или најбољи статус у предузећу, неће моћи то сутра и да наплате кроз пензију.

Иако се и у пензијском фонду слажу да ово није најидеалнији начин да се реши проблем привремених пензија, која ПИО фонд издаје у готово 70 одсто случајева, кажу, да се о том начину решења проблема размишља. Такав предлог је већ више пута стизао и до претходних министара рада, али је одбијан.

На коначна решења, чека се како због непотпуне документације, неповезаног стажа, тако и чињенице да статистика с износом просечних зарада за претходну годину излази тек у наредној години. Примера ради, ако је неко данас добио привремено решење мора да сачека наредну годину да би статистика изашла са подацима о просеку зарада за претходну годину на основу ког ће Фонд донети коначно решење о пензији.

У већини тих случајева добијањем коначних решења, пензионери су обавезни да преплаћене пензије врате, иако су ни криви ни дужни добијали више него што им припада.

На основу притужби грађана да дуго чекају на коначно решење и да преплаћене пензије морају да врате, омбудсман Саша Јанковић је својевремено закључио да су у раду Фонда начињени пропусти на штету грађана, пре свега, због тога што Фонд не доносећи решења о утврђивању преплаћеног износа пензија, крши Закон о ПИО.

Како би се смањио број оних који ће и убудуће враћати преплаћено, заштитник грађана је предложио Фонду да у сваком конкретном случају, приликом утврђивања потребе за повраћај више исплаћених пензија, донесе решење о утврђивању преплаћеног износа пензије, у ком ће навести висину преплаћеног износа.

Поставља се, међутим, питање колико је принципијелно да се последња година радног стажа не рачуна у укупан износ пензија, као и зашто би било који послодавац уплаћивао доприносе за раднике у тој години, ако они не улазе у обрачун пензије, као и зашто би радник опраштао доприносе за последњу годину рада?

Саша Јанковић, омбудсман, заштитник грађана Србије, каже, за „Политику” да ово решење није принципијелно и додаје да баш у овом часу ради на решењу овог проблема и даје мишљење на предлог УО ПИО фонда.

– Постоји могућност да појединци баш у тој последњој години имају највећа примања или највећи менаџерски статус у фирми. Зашто би се тај неко одрекао свих уплаћених доприноса и имао мању пензију него да и та последња година улази у обрачун, пита Јанковић.

Уколико, објашњава Јанковић, овај предлог буде законски прихваћен, без обзира на то колико је принципијелан или не, он ће бити део закона који ће се примењивати. С друге стране, ако се зна колико је неефикасна пореска администрација у делу наплате пореза и доприноса другог решења практично и нема, објашњава Јанковић.

У земљама где је порески систем уређен, где послодавац не може да исплати зараде, а да истовремено није уплатио доприносе, где је наплата доприноса обавезна и редовна, ту пензијски фондови немају проблема. У Србији где је још увек неуређен систем, доносе се и решења која директно погађају пореског обвезника и сутра пензионера.

Како ствари стоје идеја да последња година радног стажа не улази у просек за обрачун пензија може бити усвојена само као прелазно решење док се не уреде неке друге ствари, пре свега наплата доприноса, истиче он.

Јанковић закључује да на овај начин само ПИО фонд решава свој проблем нагомиланих привремених пензијских решења, али да проблеми будућих пензионера остају.

 
Ј. Петровић-Стојановић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

AHORA PAPA! Франциско објавио да размишља када би могло да буде право време да се повуче

0 (0) ПАПА Франциско изјавио је да размишља о томе када би могло да буде …

Пенали за пензију и после 65. године

0 (0) Нема основа за измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању на основу кога …

2 Коментара

  1. Hteo bih svasta kazati, ali nek bude samo: U tri lepe ……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *