Хроника

Напредни кондуктер на челу Одбора за контролу служби безбедности

Посланик Српске напредне странке Игор Бечић изабран је данас за председика Одбора за контролу служби безбедности Скупштине Србије. За Бечићев избор гласало је шест чланова одбора, а један је био против. За заменика председника Одбора изабран је посланик Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић.

Бечића је за председника Одбора предложила Марија Обрадовић из Српске напредне странке.

Конститутивну седницу Одбора отворио је и најпре водио Војислав Шешељ (СРС) као најстарији члан Одбора.

Шешељ је оценио и да су службе безбедности у Србији под апсолутном контролом извршне власти и да се овде успоставља додатна законодавна контрола и да би зато до изражаја требало да дође опозициона контрола служби безбедности.

Шешељ је рекао да у процесу конституисања радних тела скупштине нису постојале консултације шефова посланичких група.

„По природи ствари морале би и опозиционе странке да руководе преко својих представника радом одређених одбора. То треба да буду они најосетљивији одбори, да се демонстрира демократска политика владајуће странке и озбиљан однос према опозицији“, казао је он.

Шешељ је казао да афере око „Игора Бечића нису пласиране након што се чуло да ће он бити члан и или кандидат за председника одбора“ и затражио да се седница прекине.

Он је оценио да афере које су се појавиле у јавности и медијима доводе под озбиљну сумњу морални интегритет и правни статус“ Бечића.

„Ако живимо у правној држави, онда много тога што му је приписано и за шта има доказа морало би бити процесуирано. Можда све то није истина, али да бисмо то сазнали ја предлажем да прекинемо данашњу седницу и да захтевамо од надлежних служби безбедности да нам доставе све податке о свим облицима кривичног гоњења којима је био подвргнут Бечић и о исходу тих гоњења у погледу лажне факултетске дипломе, криминалних афера у Врбасу и тако даље“, казао је он.

Шешељ је оценио да Бечића „морално дискредитује“ и чињеница да је „украо мандат СРС“ и навео да ко украде мандат може да изда и отаџбину.

Шешељ је предложио да се седница настави када буде достављен извештај надлежних безбедносних служби.

Посланик Владимир Ђукановић навео је да је Бечић већ прошао контролу служби безбедности и да је било шта од наведеног тачно не би могао да добије сертификат за чланство у овом Одбору.

Шешељ је након што је изјавио да је седница Одбора прекинута и напустио седницу.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић која је након изласка Шешеља дошла на седницу Одбора објаснила да по Пословнику ако најстарији посланик одбије да председава седницу, председавање преузима следећи најстарији посланик.

„Као председнику мени је дужност да дођем на овај Одбор и да кажем да ћу дозволити све, само да нећу дозволити да неко урушава углед скупштине“, казала је она.

Маја Гојковић је навела да не постоји „прекид конститутивне седнице“ где ће „неки посланик да обмањује јавност и каже сад ћемо ово, сад ћемо оно“.

Након чега је председавање преузео следећи најстарији члан Одбора Мехо Омеровић (СДПС).

Током расправе посланик Покрета Доста је било Саша Обрадовић казао је да је тај Покрет против предлога да Бечић буде председник Одбора.

Он је оценио да је требало члановима Одбора предходно доставити биографију Бечића у којој се види зашто је он квалификован да буде члан Одбора, као и његов предлог рада.

Посланица СНС Марија Обрадовић оценила је да је срамота да о Бечићу који је 20 година посланик посланици не знају ништа.

Радослав Милојчић из ДС рекао је да посланичка група неће гласати за Бечића.

„Помислио сам да причате о Николи Тесли колико сте га исхвалили“, казао је он и додао да посланици не морају да знају све о биографији неког посланика зато што је он дугогодишњи посланик.

Војислав Шешељ оценио је да Бечић има више диплома од њега и да би могао бити и академик.

Игор Бечић одбацио је све наводе медија и додао да је прошао да контролу безбедносних служби, као и да је против његових моралних принципа да било коме плати рекет.

Он је истакао да је за њега велика част и обавеза да буде на челу Одбора за контролу служби безбедности Скупштине Србије.

„Сигурно да ћемо заједнички као тим и чланови Одбора у најосетљивијем одбору о свакој теми и одлуци заједнички да се договоримо пре него што донесемо одлуку у интересу грађана Србије“, казао је Бечић.

Он је оценио да су сви чланови Одбора квалификовани да буду заменици председника Одбора, а предложио је Душана Бајатовића за заменика.

Рођен је 5. јуна 1971. године у Равном Селу, у општини Врбас.

Завршио је Факултет за менаџмент у Новом Саду, магистрирао на универзитету „Унион“ у Београду, и стекао звање магистра индустријског менаџмента. Тренутно запослен у „Србијагасу“ као саветник генералног директора.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!