Научници: Вештачка интелигенција и роботи ће до 2031. заменити продавце, а књижевнике до 2049.

0
(0)

НАУЧНИЦИ из британског Института будућности човечанства, који је део Оксфордског универзитета, заједно са катедром за политичке науке Јелског универзитета (САД), иступили су са прогнозом: када се вештачка интелигенција превазићи могућности људског разума.

Резултате њихових истраживања објавио је часописNew Scientist, Британци и Американци су уверени да ће вештачка интелигенција већ 2024. боље преводити текстове са једног језика на други него људи.

„Средњошколске саставе” боље ће писати око 2026-те, а потпуно заменити возаче камиона – до 2027-ме

Прогнозрају такође да ће „паметни роботи” до 2031-ве заменити продваце, а писце белетристике до половине века!

Хирурзи ће наводно постати непотребни до 2053-ће.

Генерална прогноза гласи: вештачка интелигенција ће, са вероватноћом од 50 одсто, човека заменити кроз 45 година, а за 120 година ће преузети „све могуће радне позиције”.

Британско-амерички тим научника је ове прогнозе извео анкетирајучи 352 стручњака за вештачку интелигенцију.

Иначе, указао је да азијски експерти за „паметне роботе” тврде да ће човек „капитулирати” већ кроз 30 година, а да северноамерички верују да ће до тога доћи кроз 74 године.

Постоје, међутим, експерти који на све ово гледају друкчије и – мање драматично. Један о њих је Грег Корадо, водећи програмер пројекта Google Brain. Јер, он сматра да човечанству не прети никаква „побуна робота” и да се у догледно време неће појавити роб оти који ће бити потпуна копија човека или га надмашивати на плану интелигенције:

„Многи људи уопште не разумеју због чега уопште постоји вештачки разум. Такви мисле да стварамо машине сличне људима. Ја то потпуно одбацујем и указујем да не радимо на вештачкој интелигенцији да би заменила човека већ да би допуњавала наше могућности”.

Корадо посебно наглашава:

„Идеје које оперишу са стварањем `вештачког човека` имају корен или у научној фантастици или у филозофији. Замена човека роботима није реална. Вештачка интелигенција не може саму себе подићи на виши ниво. То може само човек. Зато је најпаметније да се прави вештачка интелигенција која ће допуњавати наш разум и ширити наш могућности, а не покушавати да копира људски мозак”.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За две хиљаде камера које уз помоћ биометрије и АИ распознају лица дајемо 13 милиона евра

5 (1) Из овогодишњег буџета за другу фазу успостављања видео-надзора у саобраћају планирано је 1,6 …

Велики брат – на 800 локација у Београду биће постављене камере

4 (3) Систем видео надзора у оквиру пројекта „Безбедан град”, који се спроводи у циљу …

Један коментар

  1. Roboti prodavci će biti od koristi. A pisci? Pa ne znam… Svakako će biti urnebesno smešno, bar u početku, dok ne izgustiramo šale na račun „umetnika“. Prevazišli su sebe u glupostima koje nam serviraju. Crne rupe koje to zapravo nisu, neuspešne zvezde, subatomske čestice sa imenom, ali bez i jedne druge osobine čestice, potop u Evropi, ali ne i V. Britaniji, sve sranje do sranja. Da li to neko testira našu inteligenciju ili se zevzeči sa nama?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend