fbpx

„Не крчмите имовину ПИО“

0
(0)

Удружење синдиката пензионера Србије противи се продаји бања и лечилишта, која су у власништву Фонда ПИО.

Удружење тражи од надлежних органа да спрече приватизацију која би нанела штету и допринела уништавању система пензијско инвалидског осигурања у земљи.

На скупу посвећеном реформи пензионог система и имовини Фонда ПИО, које је то удружење организовало, између осталог је закључено да се имовина Фонда мора очувати и заштитити од продаје, целокупна имовина евидентирати и вратити Фонду ПИО. 

Учесници тог скупа предложили су и да се покрене поступак пред Уставним судом Србије за утврђивања статуса имовине Фонда и да се пониште одлуке на основу којих је имовина продавана, подсећа се у саопштењу тог удружења. 

Такође, требало би имати у виду, и да је Законом о јавној својини из октобра 2011. године, утврђено да ствари Фонда ПИО нису у држаној, односно јавној својини, већ право својине има искључиво Фонд. 

Удружење синдиката пензионера Србије такође сматра да одлука о смањењу пензија, која је у припреми, неће решити проблеме буџетског дефицита, без обзира колико ће то умањење износити. 

Нови закон о ПИО увео је „обавезу кажњавања свих осигураника који су навршили 40 година стажа, а немају године живота прописане законом које су неопходне за одлазак у пензију“, подсећају у саопштењу. Због те одредбе Удружење ће покренути поступак пред Уставним судом, и тражити њено брисање, јер се пензије не обезбеђују старошћу него уплатом доприноса током радног века. 

„Пензионере посебно боли што су гурнути на маргину друштва. Намерно се потенцира и ствара клима да су пензије разлог што нема бржег развоја и запошљавања, чиме се ствара антагонизам између пензионера и осталих грађана. То се чини да јавност лакше прихвати све што се дешава у вези пензија и имовине пензионог Фонда“, наведено је у саопштењу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ово су нова правила за пензионисање

4 (8) СВИ они који желе у пензију по овогодишњим условима имају још двадесетак дана …

Које територије је Србија унела у Југославију – Историја која се прећуткује (видео)

4.6 (11) Из емисије Србија Глобал. Говоримо о државном праву Србије које проистиче из докумената …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *