fbpx

ПОДСЕТНИК: Шта је са тужбом ПИО Уставном суду која је поднета 2012. године?

0
(0)

СА намером да сачува даље расипање сопствене имовине, руководство Пензијског фонда Србије је најавило тужбу Уставном суду и то против – државе! Повод за овакву радикалну реакцију су одлуке Владе којима се омогућава даља продаја климатских лечилишта без „зеленог светла“ правих власника. А оваквим „незаконитим располагањем бањама“, тврде у Управном одбору Фонда ПИО, држава крши још најмање два важећа закона!

Како „Новости“ сазнају, цела „заврзлама“ је настала још у децембру када је Влада РС одлучила да посредује између „Дунав осигурања“ и 88 фирми које су – због неплаћених полиса осигурања – направиле дуг од 1,3 милијарде динара. А како је реч о ненаплативим трошковима, држава је одлучила да две бање, „Жубор“ и „Златар“, претвори у „друштво капитала“, односно „друштво са ограниченом одговорношћу“ и тако омогући да се „Дунав“ намири од туђе имовине.

Према тумачењу професора економије Милојка Арсића, овакава „трампа“ није ни непозната ни нелегитимна, а нарочито у време кризе када се тешко налазе купци климатских лечилишта. Ипак, према његовим речима, конверзија дугова је могућа само ако су „чисти“ својински односи, односно тек када се утврди шта је државно, а шта власништво Фонда ПИО.

– Истовремено, питање је да ли је „Дунав осигурање“ добило ове бање по тржишним ценама и да ли је висина тог дуга пропорционална вредностима ових бања – каже Арсић.

ПРАВО СВОЈИНЕ НАД ШЕСТ БАЊА

ФОНДУ ПИО су судови већ признали право својине над шест бања, односно специјалних болница међу којима је и „Жубор“, али и „Меркур“ у Врњачкој Бањи, Бања Ковиљача, Ивањица, Новопазарска и Јошаничка бања, али су неке од њих накнадно преиначиле судије Апелационог суда у Нишу и Крагујевцу. Зато је Фонд опет покренуо процесе, али пред Врховним касационим судом, чија се коначна одлука још чека.
С друге стране, у Радној групи за реструктурирање Фонда ПИО, овакво пребијање рачуна оцењују као потпуно незаконито, и то из више разлога.

– Први је што се још нису завршили судски процеси којима Фонд доказује своје власништво над овим бањама, а други што ДОО. не може да се бави здравственом заштитом јер то не дозвољава ни Закон о јавним службама, ни Закон о здравственој заштити – сматра Валеријан Кадијевић, саветник директора Фонда ПИО.

У Фонду подсећају да Пензијски фонд већ годинама тражи назад своју имовину јер је она Законом о јавној својини јасно одвојена од државног власништва. У непокретности широм земље, Фонд ПИО је деценијама улагао новац од доприноса, па се данас процењује да је вредност ове имовине више милијарди евра, док је само у бање широм Србије Фонд инвестирао најмање 500 милиона евра. У намери да све то врати под свој кров, Фонд ПИО је (макар декларативно) имао и подршку државе.

– Влада је још 2008. године препоручила Министарству за економију да, пре било какве приватизације бања, споразумно уреди сва питања у погледу својине са Фондом. Упркос томе, Агенција за приватизацију и даље „ради по свом“ – кажу у УО Фонда.

У Фонду ПИО додају да су новцем од доприноса, попут осталих, изграђене и ове две специјалне болнице.

– У „Жубор“ у Куршумлијској бањи је уложио 17.886.912 евра, а у „Златар“ у Новој Вароши 37.987.914 евра – рачуна Кадијевић.

Зато је и Управни одбор Фонда ПИО на својој последњој седници једногласно одлучио да од будуће владе затражи преиспитивање оваквих незаконитих одлука, али и да се пред судовима затражи доношење привремене мере којом би се забранило свако даље располагање специјалним болницама „Жубор“ у Куршумлији и „Златар“ у Новој Вароши.

 

 

Б. СТЈЕЛЈА | 28. јун 2012. 20:58, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Забранити улазак у Србију и запленити сву имовину припадницима монтенегринског фашистичког режима!

4.9 (19) Позивамо представнике српских политичких партија и свештенство СПЦ у Црној Гори да направе …

Нови скуп код Амбасаде Црне Горе: Запленити сву имовину милогораца и Мила у Србији (видео)

5 (6) Скупом испред амбасаде Црне Горе у Београду и шетњом до Саборне цркве, представници …

Један коментар

  1. Kako to da se niko nije setio da zapleni i proda imovinu onih koji su „pojeli“ Dunav osiguranje? Najlakse je, jelte, opljackati penzioni fond koga su uostalom takodje „pojeli“ i ispraznili bas takvi „animirani kadrovi“ sa kupljenim ili dobijenim kvalifikacijama i zvanjima a sa ogromnom praksom kako treba otimati od naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *