Нишлије би у Развојну?

0
(0)

У НАЈУЖИ круг кандидата за преузимање Развојне банке Војводине ушле су две банке, али су њихова имена засада пословна тајна – каже за „Новости“ Зоран Радоман, војвођански секретар за финансије.

Реч је о банкама из круга од четири финансијске институције које су, и до сада, помињане као оне које су показале интересовање за преузимање РБВ. То су: Сосијете женерал, Уникредит, Креди Агрикол и АИК банка. У Министарству финансија нису желели да коментаришу ове наводе, а сами банкари нерадо причају о евентуалном преузимању депозита Развојне банке Војводине, не желећи званично да потврде своју заинтересованост.

Ипак, незванично се као „најизвеснији играч“ помиње нишка АИК банка. Јер, Развојна банка Војводине оријентисана је на клијенте са подручја покрајине, где јој се налазе и филијале. АИК банка Ниш, пак, више покрива централни и јужни део Србије. Осим тога, предузеће „Суноко“ које послује у оквиру новосадске „МК групе“ има значајан удео у власништву АИК банке. Тачније, уз грчку АТЕ банку, која има 20 одсто власништва, „Суноко“ поседује 12,57 одсто акција АИК банке Ниш. Сви остали власници имају испод 7,5 одсто акција.

Банка, која на крају постигне споразум са Министарством финансија, на себе ће преузети осигуране и неосигуране депозите и квалитетну активу Развојне банке Војводине: државне хартије, готовину, кредитне партије најквалитетнијих дужника међу становништвом. Република и Покрајина емитоваће обвезнице вредне од седам до девет милијарди динара, а купац ће бити банка спремна да их купи по најнижој цени. Очекује се да ће цела трансакција да буде окончана најкасније првих дана априла.

 

Развојна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Новости“ продате непознатој фирми, јавности непознатог бизнисмена из Смедерева

4.3 (16) Да ли је једна од 24 спорне приватизације постала – још спорнија? Kомпанија …

Повољном куповином ПKБ-а мафија сакривена иза Ал Дахре зарадила 106 милиона евра! (видео)

0 (0) Kомпанија Ал Дахра Србија, која је у октобру 2018 године купила део имовине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *