fbpx

Одлете бут преко 600 динара?

0
(0)

Повећање цена сточне хране, које ће додатно “подгрејати” овогодишња јака суша, неминовно ће проузроковати поскупљење меса у Србији, чији би “скок” могао бити најмање 20 процената, најављују произвођачи и прерађивачи.

С обзиром на садашњу цену свињског бута од око 530 динара, то би значило да ће шницла, у том случају, премашити 630 динара.

Подсећајући на то да је у протекла два месеца, а нарочито у јулу, цена сојине сачме готово удвостручена, а 20 до 30 одсто су поскупели кукуруз и друге сировине за сточну исхрану, директор “Матијевић аграра” Зоран Матијевић изјавио је за Тањуг да то мора довести до повећања цена меса, “само је питање када ће се оно догодити”.

– За домаћу сточарску производњу најбоље би било да цене већ сад буду повећане да би се зауставила распродаја свиња и говеда и сачувао сточни фонд – истакао је он, оцењујући да би одлагање поскупљења живе мере и меса за неколико месеци било, у крајњем исходу, “лошији сценарио” за све.

Директор Индустрије меса “Матијевић”, једне од највећих у Србији, која годишње у својој кланици у Новом Саду преради више од 250.000 свиња и око 20.000 бикова и готово седам милиона пилића, сматра да би ова криза у сточарству могла бити ублажена, а потом и превазиђена одређеним краткорочним и дугорочним мерама.

– За почетак би добродошле одређене државне субвенције за сточарство, уколико се за то нађе новца у аграрном буџету, а могло би се размишљати и о укидању пореза на додатну вредност на свеже месо и месне прерађевине, да би био умањен ефекат поскупљења – предлаже Матијевић.

Он је нагласио да би у тој области требало донети стратегију која ће омогућити да, кад Србија уђе у ЕУ, наши фармери буду спремни за “утакмицу” на захтевном европском тржишту.

– Кад ојачамо базну ратарску и сточарску производњу, тек онда можемо причати о неком агресивном наступу на другим тржиштима – закључио је Матијевић.

И представник сремског Удружења произвођача свиња “Граничар” у Кузмину Владан Бабић сматра да би цена живе мере товљеника требало да буде повећана са садашњих 190 до 200 динара на 250 динара килограм јер је без те цене веома тешко засновати нову производњу. Он је рекао да наша земља има услове за интензивну сточарску производњу, али би одређеним мерама требало подстаћи произвођаче, пре свега да прошире “запате” квалитетних крмача, а тиме и повећају број товљеника на 25 или 26 по једној крмачи.

 


 

Кад би сваки фармер имао сто крмача…

Држава би конкретним мерама, пре свега повољним кредитима, требало да подстакне производњу тако што би сточари уложили у објекте и опрему, указују фармери.

– Имамо и квалитетне фармере и квалитетне прерађиваче меса и тај потенцијал морамо на најбољи начин да искористимо – истиче Владан Бабић, и додаје да би сваки озбиљан узгајивач свиња у Срему могао имати од 50 до 100 крмача, што је одлична основа за квалитетну производњу.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наводњавање – мера против суше

0 (0) Средином септембра очекују се прецизне процене штете коју је изазвала суша. Упућени кажу …

Зашто режим крије праве размере катастрофалне суше

0 (0) Прошле и ове године Србију су погодиле катастрофалне суше које су буквално преполовиле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *