понедељак , 21 септембра 2020

Паори бране народне оранице

0
(0)

Представници пољопривредних удружења, који су јуче дошли у Београд на састанак са министрима финансија и пољопривреде Млађаном Динкићем и Гораном Кнежевићем, вратили су се кући необављена посла. Речју, нису успели да их убеде да је споразум који Влада Србије планира да потпише с компанијом „Ал Дахра” из Уједињених Арапских Емирата штетан и за њих и за државу.

Састанку су присуствовали представници Асоцијације пољопривредника из Новог Сада и удружење пољопривредника „Банатски паор” из Панчева. Они ускоро очекују још један састанак с представницима владе.

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш изјавио је новинарима да су незадовољни одговорима и забринути због начина на који је уговорен посао са „Ал Дахром”, јер он није прво понуђен пољопривредним произвођачима у Србији.

Како је рекао, „странци се на мала врата уводе као конкуренција домаћим пољопривредницима”.

 – Став Асоцијације пољопривредника је да се земља не продаје странцима 15 година након уласка у Европску унију, рекао је он и најавио да ће о даљим корацима одлучити после састанка Управног одбора тог удружења.

Председник Управног одбора асоцијације пољопривредника „Банатски паор” Дорел Мик рекао је да пољопривредници за сада одустају од најављених протеста, али траже да се поново састану с представницима владе и добију додатна објашњења најављених послова са „Ал Дахром”.

– Мала и средња газдинства се оправдано плаше, јер смо дозволили да странац купује нашу земљу и питамо се шта ће бити даље и како ћемо ми опстати, рекао је он.

Он је рекао да мала и средња газдинства морају да ојачају и да је њихов предлог да се дозволи да 20 хектара државног земљишта могу да купе та газдинства, а да кредит буде на период од 15 до 20 година.

Предуговором чији је текст објавило Министарство финансија и привреде Србије, предвиђено је оснивање нове, заједничке компаније, у којој ће 80 одсто удела бити у власништву „Ал Дахре”, а остатак ће заједнички припадати Републици Србији и Граду Београду.

Предуговором је предвиђено и да Министарство пољопривреде Србије и нова компанија закључе уговор о закупу 2.982 хектара пољопривредног земљишта у државној својини на 30 година. Управо то земљиште предмет је спора, јер паори питају зашто оно није њима понуђено по истим условима. То су 250 евра у првих десет година, а за наредних 20 година закуп би се кретао од 250 до 370 евра по хектару. Они сматрају да је нарушен Закон о пољопривредном земљишту и да они имају право да се њима прво понуди закуп државне земље.

Министарство финансија и привреде саопштило је да ће свих 16.500 хектара, које су до сада користили пољопривредни комбинати, бити понуђено искључиво војвођанским паорима у закуп, а не компанији „Ал Дахра”.

Истакнуто је да једино пољопривредно земљиште које је предмет закупа јесте 2.982 хектара које је користило газдинство „7. јули”, у склопу пољопривредног комбината ПКБ.

И сам Динкић је навео да је прeдмeт прeдугoвoрa имoвинa пoљoприврeдних прeдузeћa, a нe држaвнa зeмљa и да ниjeдaн хeктaр oвих прeдузeћa нeћe се издaти „Aл Дaхри” у зaкуп, осим дeo гaздинствa „7. jули” из Сурчинa”.
Пoљoприврeднo зeмљиштe Вojнe устaнoвe „Moрoвић” – пoгoн Кaрaђoрђeвo, ниje прeдмeт прoдaje нити прeдмeт зaкупa, вeћ ћe бити нaпрaвљeн пoсeбaн угoвoр o пoслoвнo-тeхничкoj сaрaдњи.

Предуговор са „Ал Дахром” потписан је уз сагласност Владе Србије, а коначни уговор требало би да ступи на снагу након потписивања и ратификације међудржавног споразума Србије и Уједињених Арапских Емирата.

 
Јована Рабреновић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли су Арапи, или браћа Вучић преко њих, власници већине српских ораница?

0 (0) Откада је 2013. године у Абу Дабију тадашњи потпредседник Владе Србије и министар …

Продата по почетној цени: Луку Нови Сад узимају Арапи, сутра потпис на уговор

0 (0) Београд — Уговор о продаји Луке Нови Сад компанији П&О Портс из Уједињених …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *