Економија

Пазите шта купујете, чека “мачка у џаку”

Београд — Национална организација потрошача Србије најавила је почетак кампање “Чувај се мачке у џаку – купуј легално”, због пораста броја жалби потрошача.

Потрошачи се жале на куповину производа без гаранције од неовлашћених дистрибутера и онлајн продаваца. Циљ кампање је да едукује потрошаче о последицама куповине нелегалних производа и могућностима заштите права потрошача приликом оваквих куповина.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић изјавио је данас да назив кампање на симболичан начин одсликава ризик који потрошачима доноси оваква куповина.

“Желимо да позовемо и остале компаније и дистрибутере да се активно укључе у нашу кампању и дају свој допринос у циљу што квалитетније едукације потрошача”, каже он.

Паповић наглашава да је током 2016. године у Србији било чак 11.517 приговора потрошача на купљену техничку робу, где се половина приговора односило на непостојање гаранције, 22,5 одсто приговора на квалитет робе и услуга, 8,02 одсто приговора на испоруку робе и извршење услуга, а 19,07 одсто приговора на остала питања права потрошача.

Подаци НОПС-а показују да се највише пријава потрошача, када је реч о техничким производима, односи на телевизоре 87,8 одсто, затим телефоне 65,5 одсто, потом машине за веш 31,3 одсто и фрижидере 17,8 одсто.

Помоћник министра привреде Јован Петровић је истакао да министарство подржава ту кампању, чији је циљ заштита потрошача и мотивисање грађана да купују легално.

Циљ је, како наводи, да грађани буду безбедни и да не угрожавају безбедност имовине и животне средине.

Он је подсетио да је Министарство привреде покренуло и акцију “Безбедност нема цену” и навео да је важно да српски знак усаглашености буде на техничким производима, јер гарантује да се производ легално продаје на тржишту Србије и да је безбедан.

Директор маркетинга за Адријатик регију у компанији Самсунг Милан Вујовић, рекао је да та компанија подржава ову кампању, јер је важна за потрошаче у Србији који све чешће вођени ценовном компонентном постају жртве илегалних канала дистрибуције.

“Они купују производе познатих произвођача, али без гарантих листова који заправо обезбеђују гаранцију на квалитет производа, начин складиштења и транспорта, сервисирање у овлашћеном сервису, замену производа у одређеном року”, рекао је он.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!