Пројектанти на Коридору 11 убијају свето дрво

0
(0)

Пројектанти Коридора 11 не држе много до историје и обичаја свог народа. Тако се на траси ауто-пута Београд – Прељина нашао храст висок више од 40 метара, чији обим стабла прелази седам и по метара, а стар је више од 600 година. То необично и за тај крај важно дрво, на коме се налази црквени запис, готово да је зауставило радове на овој деоници пута. Плашећи се проклетства, нико од радника не жели да сруши ово, како га у Савинцу крај Горњег Милановца зову – свето дрво.

Мештани овог и околних села за сваке литије обилазили су овај храст, у чијем стаблу је урезан крст.

Људи су сада љути на градитеље и пројектанте који су изабрали да ауто-пут прође баш кроз плац на коме се налази овај храст.

– Знам за храст од када сам се родио. Многи су писали о овом дрвету. Постоје сведочанства да су чак и Турци клечали пред њим – рекао нам је Милиша Николић, председник МЗ Савинац. – Сулудо је да будућа траса пролази баш кроз сам центар Савинца. Постојало је друго решење, безболније за овдашње мештане, решење којим би се заобишао храст. А то нама пуно значи.
ЗАПИС ДРВО постаје запис чином освећења, при чему се у кору урезујекрст. За запис се бира крупно дрво, првенствено храст. Поред њега може бити постављен крст (често камени), а околни простор може бити ограђен.
Запис има значај у црквеним молитвама везаним за крстоноше или литије, сеоски празник који се одржава најчешће између Ускрса и Петровских поклада (прва недеља по Духовима).

Старешина манастира Савинац, у непосредној близини храста, отац Пертеније каже да ће се тешко наћи неко ко ће добровољно учествовати у сечи овог дрвета. Реч је о најстаријем храсту-запису, по неким проценама више од шест векова старости, можда најстаријем у таковском крају:

– Због српског народног веровања, тешко да ће неко булдожером или тестером кренути на запис. Предложио сам, ако се већ сече, да се главни део стабла сачува, ишчупа и пренесе у близину манастира, као што је сачуван и Таковски грм, у Таковском спомен-комплексу. Да је у своје време било више одговорности и домаћинске бриге, сигурно до овога не би дошло.

У предузећу „Коридори Србије“ рекли су нам да су упознати са ситуацијом око записа. По речима Драгане Репак, задужене за односе са јавношћу, интензивно се ради на решавању овог проблема, и у наредних неколико дана у сарадњи са месном заједницом и црквеном општином овај проблем биће решен.

ДИВЉИ КЕСТЕН ПРЕСЕЉЕН

ВРЕОЦИ – Због дивљег кестена, дрвета-записа за које у народу влада веровање да има чудотворне моћи, а ако се оштети, или уништи, наводно доноси несрећу, пред крај прошле године била је одложено ископавање угља на локацији некадашњег гробља у Вреоцима, са ког је иначе премештено око 4.500 покојника. Тек кад је стабло, које се испречило пред моћним багерима „глодарима“ премештено на нову локацију, копање угља на „Пољу Д“ је почело.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обарање храста, историје и демократије

0 (0) Рушење великог храста у Савинцу код Горњег Милановца, старог више од шестсто година, …

Као да храста никад није било

0 (0) КАО да га овде никада није било. Као да на овом месту вековима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend