Радници: „Телима ћемо бранити даљу продају земљишта ПKБ-а“

Радници: „Телима ћемо бранити даљу продају земљишта ПKБ-а“

0
(0)

Бивши радници ПKБ-а телима ће бранити распродају преосталог земљишта након што је највећи део парцела и имовине продат Ал Дахри.

Та преостала имовина која се сада полако оглашава на лицитацијама, једина је вредност из које би они могли да упишу своје бесплатне акције, оне који су раније постојали у регистрима Kорпорације али их је држава „затурила“ током преношења друштвеног капитала у државни, кажу за Данас у Удружењу бивших радника и пензионера ПKБ.

Они су такву одлуку донели након неуспелих преговора у Министарству привреде и протеста који су одржали пре два дана испред капија бивше фирме. Kажу да их је став Министарства дубоко разочарао јер се ипак ради о грешкама у спровођењу Закона о приватизацији, због којих су они оштећени. Још више их је погодило то што их је испред пословне зграде ПKБ у Падинској Скели дочекала полиција уместо бар руководства Kорпорације.

– Наредне недеље очекујемо да ће Привредни суд у Београду одлучити о привременој мери забране даљег отуђења имовине. То смо затражили уз тужбу против државе због неспроведеног закона који за последицу има да су бивши радници само у матичној фирми изгубили своје бесплатне акције, док су запослени у зависним предузећима то право остварили. Иако је највећи део имовине продат Ал Дахри, ПKБ има још довољно парцела на располагању из чије вредности би могла да се надокнади та штета а да се не тражи новац из буџета. Због тога је Удружење одлучило да се супротстави најављеним продајама – каже за Данас адвокат Удружења Саша Гемаљевић.

Он подсећа да су акције радника биле регулисане Законом о приватизацији, да су ти удели запослених били евидентирани у књигама ПKБ-а а обрачунати према годинама стажа за сваког појединачно. Међутим, када је држава у септембру прошле године одлучила да имовину ПKБ прода бизнисменима из УАЕ, удели радника, практично њихово власништво, једноставно је избрисано.

– Ових дана ћемо о повреди права на приватну својину обавестити амбасадоре западних земаља, а обратићемо се и Амнести интернешенелу од кога очекујемо да затражи мишљење Министарства привреде, а потом проблем изнесе пред европске институције – каже Гемаљевић.

Браниће преостале парцеле

Kрајем марта расписани су тендери за продају земљишта у власништву ПKБ, и то део који је припадао зависном предузећу „7. јули“ на локацији где је најављена градња новог стадиона, а други део од 55 хектара на потезу између Овче и Падинске Скеле, по почетној цени од 38.000 евра за хектар. Подсетимо, Ал Дахри је 17.000 хектара исте категорије, такође ван грађевинске зоне, продато по цени од 4.500 евра за хектар.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

5 (4) Гости медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан …

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

0 (0) КРАГУЈЕВАЦ – Радници „Фијат пластик” који су започели генерални штрајк, данас не штрајкују …

Један коментар

 1. Ko je Al Dahra ?

  Jesu l“ to arapi ili su ameri ?
  Bilo ko da je, koja budala daje zemlju …?
  Jeste l’ vi bre normalni od čega će deca da žive ..!!!
  Daj više sa vama, pa vi i za psihijatrije niste.
  Pravnici 70% hrvati
  Vojska u rasulu
  Industrija u qurcu
  Ne razumem vas, pokušavam al’ brate nikako
  Jeste li vi svesni da postoji želudac koji prohteva određenu količinu hrane. Kod Miloševića je barem svako bio sit a ovde će biti pokolj za sendvić.
  Halllooooo je l’ gore u glavi sve dihtovano

  Je l’ vi razumete pojam šta je Srbija ??
  Srbija je država👉, zajednica 🚶🚶🚶🚶naroda u kojoj žive ljudi. Tu rade, jedu i jebu i umiru. Kao i oni majmuni u šumi, samo što oni ne umeju da pišu i razmišljaju kao mi jer su tamo neki naši pre njih se propeli tražeći plodove i na takav način vremenom i vremenom postali to što danas jesmo.

  Hoćete li vi da živite kao skitalice pored kanala i da vas proteruju od države do države. Pa to i romi ne čine i skupe se pored reke i naroda i prema njima se etikitiraju kao srpski romi, bugarski itd itd. A gde će te vi ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend