Режим нема благе везе са везом шта да ради са економијом, мантрају „порези, порези, кредити, кредити, ММФ, ММФ“

0
(0)

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачих је рекао да влада разматра могућност увођења солидарног пореза који би плаћали сви запослени у јавном сектору који имају високе плате.

„То би, на пример, значило да неко ко има плату већу од 100.000 динара треба да издвоји за солидарни пореза 10 или 12 одсто”, рекао је Дачић новинарима на Мегатренд универзитету, где је присуствовао свечаности поводом почетка академске године.

Дачић је додао да је увођење солидарног пореза за сада само идеја о којој се размишља.

Како је објаснио, ако би била донета одлука о увођењу таквог пореза, плате председника Владе, потпредседника, министара, као и свих посланика, биле би по том основу опорезоване не 10 или 12 одсто, већ 20 или 30 одсто.

„Треба да кренемо од нас, да дамо пример”, казао је Дачић и додао да такву меру „не треба сматрати арбитрарном већ актом солидарности”.

Он је навео и да није одушевљен идејом о увођењу солидарног пореза, али је истакао да држава мора да штеди.

Поводом доласка мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Београд, Дачић је казао да је разлог посете сагледавање економске ситуације и давање препорука српским властима за наредни период.

„Ми желимо аранжман с ММФ-ом, а посебно са Светском банком, али није то због новца, већ због кредибилитета финансијске политике”, казао је премијер и најавио да ће с представницима ММФ-а разговарати у четвртак, 3. октобра.

Дачић је казао и да је министар финансија Лазар Крстић рекао да подаци о дефициту републичког буџета из претходног периода нису били тачни и да то значи да је мањак „вероватно био већи”.

Додао је да је због тога тражио анализу која би показала и на шта се тачно трошио новац за који се Србија задужила.

Србији су, по речима Дачића, потребни кредити, попут оног који се ових дана очекује од инвестиционог фонда из Абу Дабија, и истакао да тај новац мора да иде у инвестиције, а не у потрошњу.

Избори у Београду почетком следеће године

Премијер Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да су избори у Београду извесни и да ће они бити одржани у првим месецима следеће године, и додао да не види разлог за ванредне парламентарне изборе.

„Сви се спремамо за изборе (у Београду). Кад ће бити – постоје дуги рокови. Извесно је да ће бити у првим месецима наредне године”, рекао је Дачић.

Дачић је казао и да не види разлог да се одрже ванредни парламентарни избори, али је додао и да се слаже а потпредседником Владе Александром Вучићем да се они одрже уколико буде такве атмосфере међу грађанима.

„Срећа не би била на страни оних којих траже изборе, јер они захтевају изборе, а моле Бога да се не догоде”, додао је Дачић.

Он је рекао и да се не плаши избора, али је оценио да њихово одржавање значи заустављање других важних послова које је влада почела.

 
Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија европски рекордер по висини пореза на ауто-гас

4.3 (6) Иако је крајем прошле године донет нови правилник о квалитету ТНГ, ауто-гаса који …

Такса по такса – пљачка!

5 (10) Иако је Александар Вучић још пре четири године обећао да ће такса за …

5 Коментара

  1. nista od ovog nebi bilo daje pera otiso pravo u policiju ! 🙂

  2. najnesposobnija vlada koja se pred izbore deklarisala kao ekspertska ,a sada vidimo svi da su ubjedljivo naj nesposobniji i da vode srbiju u ponor.

  3. i vUCKo pre neko vece na tv govorio samo o nekim golemim investicijamaa mislim po njegovoj prici daace da procvetamo na brzaka,al ne odgovori ni na jedno pitanje sto nas sve muci i zabrinjava npr. kakav je to haos u policiji..

  4. шта рећи и прда и смрда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend