СТАРА ПЛАНИНА: Инвеститор ДОНЕО И ОСТАВИО БОМБУ да би за то оптужио мештане села Раките?!

0
(0)

Испред приватне куће у селу Ракита, у којој су смештени радници који раде на водозахвату за мини-хидроелектрану, данас је пронађена неексплодирана бомба. Полиција је на лицу места обавила увиђај, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу.

Село су данас посетили и представници бугарског конзулата из Ниша.

Проблеми мештана села Раките не престају ових дана, након наставка радова на водозахвату и њихових мирних протеста, данас је у близини градилишта пронађена бомба, преносе Јужне вести.

Након пријаве, полиција и инспектори су обавили увиђај, али нису могли да упознају новинаре са детаљима. Истрага је у току, тужилаштво је обавештено.

Тачно је да је пронађена бомба, али више детаља ћемо знати у току сутрашњег дана, рекли су у полицији. Ипак, како незванично сазнају Јужне вести, ради се у ручној бомби кашикари која није експлодирала, а која је као доказ однесена на вештачење.

Мештани тврде да се по први пут у њиховом селу појавила бомба, те да је намера да се компромитује село. Председник савета месне заједнице Десимир Стојанов каже да је ово преседан за село.

„Никада се у нашем селу ништа слично није десило. Проблеми су почели са градњом мини-хидроелектране. Данас, скоро сваки дан у селу борави полиција, а раније скоро да их никада нисмо ни видели. Механизација је ту месецима, али никада нико од нас није учинио ништа да је оштети. Ми само мирно протестујемо“, каже Стојанов.

Претходних дана, мештани Раките саградили су на приватној парцели импровизовану кућицу да би ту дежурао власник те парцеле Драган Илиев који се противи радовима на својој имовини. Током ноћи она је порушена, а у селу се појавило и приватно обезбеђење које је, према речима мештана, ангажовао инвеститор.

„Јуче је била и полицијска марица. Имам здравствене проблеме, али дежурам поред свог имања. Јуче сам и легао на своју земљу. То је моје, не занима ме новац. Не може да се гради без мог пристанка“, каже Илиев.

Данас на градилишту није било машина, а ни радника. Како кажу у селу, сваки пут када се више њих скупи, они се повуку. Ипак, појавили су се представници бугарског конзулата у Нишу који су, како кажу, дошли да се упознају са проблемом.

У селу Ракита преовладавају Срби, али има и мањинског бугарског становништва. Иако проблеми не јењавају мештани кажу да ће се и даље борити за своју реку и своје село јер друго немају.

Јужне вести подсећају да су мештани Раките одржали протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату.

 

Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су претходних дана наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

5 (1) О успеху покрета Одбранимо реке Старе планине у спречавању изградњи мини-хидроелектрана на територији …

Победа мештана Старе планине – неће се градити мини-хидроелектране (видео)

5 (6) На Старој планини у наредних 15 година сигурно се неће градити мини-хидроелектране. Ово …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend