Уставни суд одбија да испуни своју основну функцију и одбрани важећи устав

Уставни суд одбија да испуни своју основну функцију и одбрани важећи устав

Уставни суд још није образложио зашто је одбацио иницијативе за оцену уставности увођења ванредног стања и питање је да ли ће то и урадити. То што су иницијативе оцењене као неосноване, не представља никакво изненађење, закључују поједини правни стручњаци, јер та институција, како кажу, не чува Устав од власти, већ власт од Устава.

„Чини ми се да је и само саопштење Уставног суда недостојно његове улоге, нећу употребити тежу реч, мада прва која ми је пала на памет била је беспризорно, зато што се ту каже да се одбацују све иницијативе за оцену уставности проглашења ванредног стања, без да је речено ко су подносиоци колико је иницијатива било“, наводи професорка Правног факултета Универзитета Унион у пензији Весна Ракић Водинелић.

Питање да ли је увођење ванредног стања било уставно, поставили су, између осталих, и заменик омбудсмана из Краљева, Адвокатска комора Србије, део опозиције.

„Они су увели ванредно стање, извели војску на улице, а нису за то написали ни једне једине речи образложења“, додаје Јанко Веселиновић из Савеза за Србију.

А хоће ли и када Уставни суд образложити зашто је одбацио иницијативе. По закону суд може да донесе закључак, који се не објављује у Службеног гласнику или решење које може, али и не мора да се објави. Пошто се ради о одлуци која има шири значај за заштиту уставности и законитости, јавност очекује образложење – макар и на сајту у два реда.

„Он није ни покренуо поступак испитивања уставности одлуке о проглашењу ванредног стања и највероватније је, усудићу се да то кажем, сматрао да је та иницијатива била неоснована и да није било разлога да се покреће поступак и да се о проглашењу ванредног стања изјасне све судије уставног суда“, објашњава Владица Илић из Београдског центра за људска права.

Ванредно стање због епидемије коронавируса уведено је 15. марта, а како Народна скупштина није била у могућности да се састане, ту одлуку су заједнички донели председник Србије, председница парламента и премијерка.

Скупштина је одлуку о увођењу ванредног стања потврдила 29. априла, а укинула седам дана касније.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Правни тим тужи државу Србију због ванредног стања, маски, присиле, тортуре... (видео)

Правни тим тужи државу Србију због ванредног стања, маски, присиле, тортуре… (видео)

Адвокат Милан Босика је казао да правни тим, на чијем је челу, спрема тужбу коју …

И ти Тиодоровићу размишљаш о ванредном стању и полицијском часу а заборавио си изгледа "свињски грип"

И ти Тиодоровићу размишљаш о ванредном стању и полицијском часу а заборавио си изгледа “свињски грип”

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је изјавио да није дошло до побољшања ситуације …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *