fbpx

ВЕЛЕИЗДАЈНИК своју дедовину у Босни не може да „сачува“ а камоли Србију!

0
(0)

Породица председника Србије Александра Вучића могла би остати без некретнина које поседују у родном Бугојну јер нико од њих није обавештен о пројекту регистрације некретнина у ФБиХ.

Он додаје да се због тога нико од њих није ни јавио како би регистровали посед или власништво над имовином у катастарској општини Чипуљић у Бугојну, иако је у тој градској општини поступак бесплатне регистрације рађен још 2011. године, што значи да су требали да добију обавештење од Општинског суда у Бугојну. ФБиХ до половине ове године спроводи пројекат бесплатне регистрације, чији је циљ да катастарске евиденције буду усклађене са грунтовним, Бугојно није тиме обухваћено што значи да би Вучићи сада за регистрацију морали да издвоје и много новца.

– Додатни проблем су законске одредбе да се након десет година омогућава такозваном савесном поседнику право власништва на некретнину, док је за несавесног поседника тај рок 20 година. То у пракси значи да власник имовине постаје онај ко је користи десет година. Ако против поседника некретнине власник није покренуо судски поступак сматра се да је практично дао одобрење – каже наш саговорник и додаје да су бројни примјери у којима су Срби на овакав начин доведени пред свршен чин.

Према изводу из катастарске општине Чипуљић где се налазе некретнине Вучићевих власништво над њима је једна трећина. Деле га отац председника Србије Анђелко Вучић, његов брат Данило и сестра Смиљка Вучић. Ради се о кући, згради, дворишту, њиви, воћњаку и шуми укупне површине скоро шест дунума.

Саговорник „Гласа Српске“ истиче да је стање њихове имовине потпуно различито и неуједначено у катастру и у Земљишно-књижном одељењу (грунт).

– Катастар непокретности успостављен је 1953. године. Они су тада били уписани као поседници и то тако пише и данас. Чак и да су некоме поклонили те некретнине то није уписано у катастру јер није направљен уговор о поклону и о препису власништва. Зато су Вучићеви морали бити позвани јер су уписани у катастар као поседници – каже наш саговорник.

Шеф Земљишно-књижне канцеларије у Општинском суду у Бугојну Сенад Калтак потврђује да катастарска општина Чипуљић није планирана за обраду у бесплатном пројекту.

– То је градска општина и она је обрађивана у пилот-пројекту 2011. године. Нема потребе да је обрађујемо и сада. Без везе је то што држава сређује приватне некретнине, свако треба да брине за своје некретнине. Ништа није дирано тамо где се људи нису јављали и остављено је старо стање – рекао је Калтак и додао да није тачно да неко може да изгуби своје некретнине, иако у закону пише да може.

Да су требали да буду укључени у нови пројекат регистрације некретнина потврђује и потпуна неуједначеност стања власништва Вучићевих у катастру и грунту.

Нико од Вучићевих се јуче није јављао на телефон. У Одбору за заштиту српске имовине у ФБиХ кажу да је очигледно да се у процесу регистрације имовине не ради о добрим намерама.

– Сваки грађанин у РС који је власник само једног дела непокретности добијао је позив на кућну адресу са заказаним термином. Зато у Српској није забележена ниједна жалба припадника било којег народа, док су учестале и масовне жалбе Срба, углавном расељених и избеглих лица, на поступак у ФБиХ – кажу у Одбору за заштиту српске имовине у ФБиХ.

Глас Српске

фото: Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Људи којима је комунистичка банда отела имовину неће да уместо имовине добију обвезнице!

5 (2) Новост за власнике који потражују своју имовину стигла је од директора Агенције за …

Већи порез на имовину у Новом Саду

4 (1) Ову одлуку о повећању донело је Градско веће 29. новембра и она није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *