Због ИДИОТИЗМА надлежних пропада археолошко налазиште Рудна глава које је једно од највреднијих у Србији!

0
(0)

Стручњаци Музеја у Мајданпеку упозорили су на „алармантно лоше стање“ једнoг од најстаријих археолошких налазишта рударења у Европи! Реч је о археолошком локалитету Рудна глава код тог града где је откривен рудник бакра из млађег неолита, од пре око 7.000 година.

Кустос Природњачке збирке Музеја у Мајданпеку Боривоје Крчмаревић, рекао је новинарима да од 1989. године, када су завршена истраживања, држава није показала интересовање за његово очување од пропадања, преноси Бета.

„О важности локалитета Рудна глава говори чињеница да је проглашен за непокретно културно добро од изузетног значаја. Нажалост, држава није показала да мисли довољно на овај локалитет“, нагласио је Крчмаревић.

Према његовим речима, у музеју у Мајданпеку може се видети алат које су винчански рудари користили на Рудној глави, као и друго оруђе, оружје, накит, бакарни новац, предмети од керамике из праисторијског и античког периода.

На том локалитету откривен је и чувени „жртвеник“ који се доводи у везу са почетком рударења на просторима источне Србије.

Музеј у Мајданпеку је са градским властима затражио да се, у сарадњи са републичким Заводом за заштиту споменика, локалитет конзервира и заштити.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

А. Фатић: Држава треба да заштити З. Ћирјаковића од злонамерног прогона

0 (0) У својој Историји филозофије, пишући о једном од античких хедонистичких филозофа, Хегел, уз …

Салвини жели ограду на граници са Словенијом: „Границе су ту да се заштите!“

5 (1) Изјава италијанског министра спољних послова Матеа Салвинија, да би Италија на источној граници …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend