Економија

Шта ће донети повећање ПДВ-а?

Београд — Економиста Иван Николић изјавио је да због пораста пореза на додату вредност са 18 да 20 одсто “ценовни шок” не би требало да буде већи од 1 до 1,5 процента.

“Очекује нас један ценовни шок, али он не би требало да буде већи од 1 или 1,5 процента”, казао је Николић.

Он је рекао да ће раст цена бити ублажен тиме што није подигнута пореска стопа за основне животне намирнице па ће ПДВ остати снижен и износиће осам одсто.

“Цене хлеба или млека не би требало да буду веће од садашњих. Тиме су заштићени они са најнижим примањима”, казао је Николић. 

Он је оценио да ће пораст ПДВ-а краткорочно утицати на пуњење буџета, али да су кључне и мере које треба да олакшају пословање предузећа, попут укидања 130 пореских стопа, казао је Николић. 

Влада је данас донела одлуку да општа стопа пореза на додатну вредност (ПДВ) буде повећана од октобра са 18 на 20 одсто, али се за мала и средња предузећа од 1. јануара уводи могућност да ПДВ плате тек када робу наплате. 

Снижена стопа ПДВ-а од 8 одсто на све животне намирнице је задржана, како би се очувао стандард грађана. 

Изменама закона се предвиђа и повећање износа ПДВ-а који се враћа пољопривредницима са садашњих пет на осам одсто при чему се уводи обавеза да се новац директно уплаћује на рачун пољопривредника. 

Влада је одлучила да се укине око 130 парафискалних намета и такси, чиме порески систем постаје једноставан и предвидив.

Прокопијевић: Повећање ПДВ-а погрешна мера
Економиста Мирослав Прокопијевић оценио је као потпуно погрешну меру Владе Србије да од октобра порез на додатну вредност (ПДВ) повећа са 18 на 20 одсто. 

“Ова мера ће само привремено мало попунити буџет, давиће привреду, а кроз неколико месеци биће још само већи проблем”, казао је он. 

Прокопијевић је нагласио да се повећањем ПДВ-а за два одсто само извлачи новац из привреде где се користи продуктивно и он одлази у државу где се користи непродуктивно. 

Он је додао да би ова мера имала смисла само ако би се казало да ће се порези подићи шест месеци док се не смање расходи везано за државу и док се не отпусти један број људи из државе, а онда ће се они вратити тамо где су били. 

“Ово је једна штеточинска политика и од таквог министра који то ради не може ништа боље ни да се очекује”, нагласио је Прокопијевић.

ЛДП: Безобразлук владе
Либерално демократска партија саопштила је раније данас да ће се супротставити покушају да се на мала врата повећа ПДВ и тиме сав терет катастрофалне буџетске кризе свали на грађане Србије. 

У саопштењу та странка је навела да ће се супротставити повећању ПДВ-а, без обзира да ли ће то владајућа коалиција покушати да уради кроз ребаланс буџета или кроз буџет за 2013. годину. 

“Посебан је политички безобразлук то што Влада одбија чак и да на нормалан начин саопшти своје намере о повећању пореза и недељама обмањује јавност измишљајући фискалну консолидацију која ће наводно бити покренута”, навео је ЛДП. 

Према тој странци, постоје много боље, ефикасније и праведније мере од повећања ПДВ-а. 

“Пре било каквог разговора о стопи ПДВ морају се укинути дубоко погрешан закон о тзв. фискалној децентрализацији којим је, у интересу изборних амбиција данашњег министра финансија, разорен буџет Србије и из њега одузето скоро 400 милиона евра на годишњем нивоу”. 

Затим се, како се наводи, морају смањити неконтролисане субвенције губиташким јавним предузећима, обуздати задуживање за сумњиве привредно-политичке пројекте, смањити други облици јавне потрошње, модернизовати Закон о раду, повећати ефикасност државе, реформисати јавни сектор. 

ЛДП сматра да странке које су у кампањи лагале грађане и обећавале економско благостање и јефтину демагогију, игнорисале упозорења и предлоге ЛДП, Фискалног савета, Народне банке и добронамерне јавности, данас немају никакво право да повећавају ПДВ који нису ни помињали у предизборној кампањи и док су формирали Владу. 

“Политички лидери те коалиције, од којих је већина пре осам месеци директно отерала ММФ из Србије усвајајући расипнички буџет, данас немају “ни морално ни политичко право да од градјана и привреде отму нових 500 милиона евра како би се сервисирали трошак својих намерних промашаја”, навео је ЛДП.

 

Б)2,БЕТА

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!