Насловна / Србија / Економија / Бачено 30 тона бајатог меса
Бачено 30 тона бајатог меса 1

Бачено 30 тона бајатог меса

ИЗ расхладних витрина у продавницама широм Србије од почетка године повучено је и уништено више од 30.000 килограма меса и прерађевина. Ветеринарски инспектори наложили су да се месо „избаци“ из малопродаје, јер је променило боју и мирис или му је истекао рок употребе. Међу повученим килограмима меса највише је млевеног свињског и говедине.

Уочено је да су велики трговински ланци поштовали препоруку инспекције да на видно место истакну декларацију на којој су јасно истакнути подаци о произвођачу, роковима употребе и цене. Више пропуста било је код мањих трговаца и месара.

Поред непријатног мириса или бајате, устајале робе, најчешћи разлози због којих су инспектори Управе за ветерину Министарства пољопривреде повукли из продаје тоне хране је и непостојање одговарајуће законске документације.

Пре свега доказа о набавци, пореклу, жиговима, јер се такве намирнице сматрају хигијенски неисправним.

– Проблеми могу бити и лоши услови складиштења и транспорта, неадекватно руковање и чување меса у малопродаји – наглашавају у Ветеринарској инспекцији. – Из промета је, између осталог, повучено и 2.716 литара млечних производа, 86.390 комада јаја и 4.444 килограма рибе, 1.865 килограма рибљих производа…

Ови подаци указују да опасности од небезбедних производа и даље прете са свих страна. Највише пропуста поред малопродајних објеката затицано је у киосцима брзе хране и пијацама, стога се потрошачима саветује велики опрез.

Нарочито што истраживања показују да су најчешћи узроци тровања храном у Србији неисправни производи од меса, млека или месних и млечних производа. Стручњаци саветују потрошачима да месо и друге осетљиве намирнице купују искључиво у трговинама или пијачним халама, а никако на тезгама или из гепека аутомобила.

– Приликом куповине, потрошачи морају да обрате пажњу на мирис и боју производа, да избегавају производе са нереално ниском ценом – кажу стручњаци. – Обавезно да читају декларацију, која треба да садрже име производа, име произвођача, седиште произвођача и увозника, састојке и, наравно, рок употребе. Јер само на тај начин могу да избегну здравствене проблеме.

Ветеринарска инспекција од почетка године спровела је 30.950 контрола, а поднела 1.820 пројава суду. Највише је било прекршајних 1.650, осам кривичних, а остало су пријаве за привредни преступ. Када је у питању безбедност хране, Србија је у потпуности преузела законе Европске уније, истичу у Управи ветерине.

Системи контроле исправности меса, прерађевина и других производа животињског порекла у Србији веома су ригорозни.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Поново тешко повређен радник на градилишту "Београда на води" 11

Поново тешко повређен радник на градилишту „Београда на води“

Један радник (46), тешко је повређен на градилишту Београда на води. Како незванично сазнајемо, радник …

Инспекција рада случај затворене немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву пријавила полицији 12

Инспекција рада случај затворене немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву пријавила полицији

Инспекција рада ни други пут није успела да изврши најављену контролу рада немачке фабрике за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *