fbpx
Насловна / Србија / Економија / Бачено 30 тона бајатог меса
Бачено 30 тона бајатог меса 1

Бачено 30 тона бајатог меса

ИЗ расхладних витрина у продавницама широм Србије од почетка године повучено је и уништено више од 30.000 килограма меса и прерађевина. Ветеринарски инспектори наложили су да се месо „избаци“ из малопродаје, јер је променило боју и мирис или му је истекао рок употребе. Међу повученим килограмима меса највише је млевеног свињског и говедине.

Уочено је да су велики трговински ланци поштовали препоруку инспекције да на видно место истакну декларацију на којој су јасно истакнути подаци о произвођачу, роковима употребе и цене. Више пропуста било је код мањих трговаца и месара.

Поред непријатног мириса или бајате, устајале робе, најчешћи разлози због којих су инспектори Управе за ветерину Министарства пољопривреде повукли из продаје тоне хране је и непостојање одговарајуће законске документације.

Пре свега доказа о набавци, пореклу, жиговима, јер се такве намирнице сматрају хигијенски неисправним.

– Проблеми могу бити и лоши услови складиштења и транспорта, неадекватно руковање и чување меса у малопродаји – наглашавају у Ветеринарској инспекцији. – Из промета је, између осталог, повучено и 2.716 литара млечних производа, 86.390 комада јаја и 4.444 килограма рибе, 1.865 килограма рибљих производа…

Ови подаци указују да опасности од небезбедних производа и даље прете са свих страна. Највише пропуста поред малопродајних објеката затицано је у киосцима брзе хране и пијацама, стога се потрошачима саветује велики опрез.

Нарочито што истраживања показују да су најчешћи узроци тровања храном у Србији неисправни производи од меса, млека или месних и млечних производа. Стручњаци саветују потрошачима да месо и друге осетљиве намирнице купују искључиво у трговинама или пијачним халама, а никако на тезгама или из гепека аутомобила.

– Приликом куповине, потрошачи морају да обрате пажњу на мирис и боју производа, да избегавају производе са нереално ниском ценом – кажу стручњаци. – Обавезно да читају декларацију, која треба да садрже име производа, име произвођача, седиште произвођача и увозника, састојке и, наравно, рок употребе. Јер само на тај начин могу да избегну здравствене проблеме.

Ветеринарска инспекција од почетка године спровела је 30.950 контрола, а поднела 1.820 пројава суду. Највише је било прекршајних 1.650, осам кривичних, а остало су пријаве за привредни преступ. Када је у питању безбедност хране, Србија је у потпуности преузела законе Европске уније, истичу у Управи ветерине.

Системи контроле исправности меса, прерађевина и других производа животињског порекла у Србији веома су ригорозни.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋУ ГЕНИЈЕ! Цена меса у Србији у наредна  два месеца поскупљује чак 40% 11

ВУЧИЋУ ГЕНИЈЕ! Цена меса у Србији у наредна два месеца поскупљује чак 40%

Афричка куга у Kини убила више од сто милиона свиња, због чега Kинези сада купују …

СРПСКИ АПСУРДИСТАН!  Kилограм хлеба кошта као килограм свињског меса 12

СРПСКИ АПСУРДИСТАН! Kилограм хлеба кошта као килограм свињског меса

Београд — Цена хлеба у Србији порасла је у протеклих неколико месеци 10 до 20 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *