fbpx

Батинашу Чмарку баш лоше у Србији, лакше га прескочити него заобићи

0
(0)

НИ из другог покушаја у понедељак у Основном суду у Новом Саду није почело поновљено суђење Ненад Чанку, лидеру Лиге социјалдемократа Војводине, оптуженом за наношење лаких телесних повреда и угрожавање сигурности Београђанину Павлу Лешановићу пре три године. Овога пута глави претрес је одложен због габарита суднице, од свега десет квадрата, у којој није било места за све.

Слободан Бељански, један од Чанкових бранилаца, сматрао је да судска управа није обезбедила услове за рад, јер сви присутни нису имали места за седење. Он је тако привремено сео на оптуженичку клупу, док су преостала двојица адвоката и судски вештак стајали.

– Суд је обавезан да води рачуна и о сопственом достојанству и достојанству странака и њихових заступника – казао је адвокат Бељански, предложивши да се рочиште не одржи док се не обезбеде услови за нормалан рад. – Тражимо да се записник достави председницима Основног и Вишег суда.

Заступник оштећеног Павла Лешановића, адвокат Горан Петронијевић, рекао је да не оспорава то што је казао бранилац оптуженог да не постоје услови за рад.

– Претходно рочиште је одложено јер оптужени није лично примио позив, већ радница у његовој кући, која га о томе није обавестила. Судија је тада одредила судницу у којој ће бити суђење – рекао је Петронијевић. – Сврха овог поступка је да се што пре оконча, а не да застари, што би било неприхватљиво.

Заменица основног јавног тужиоца се успротивила одлагању, јер је сматрала да су испуњени сви услови. Судија је, међутим, одлучила да се не одржи. Ненад Чанак, који је уместо за насилничко понашање одговарао за наношење лаких повреда и угрожавање сигурности, 30. марта ове године је ослобођен оптужби. Он се теретио да је септембра 2013. године на паркингу новосадске кафане “Тако је суђено”, коју је држао бивши ватерполиста Данило Икодиновић, штапом нанео повреде Павлу Лешановићу из Београда.

Виши суд је, усвајајући жалбу Основног јавног тужилаштва, укинуо првостепену, ослобађајућу пресуду Чанку. Као разлог да се суђење понови наводи се и да је било битних повреда кривичног поступка и да је неправилно утврђено чињенично стање.

ИМУНИТЕТ

ПРЕ него што је одложен главни претрес, судија је питала Ненада Чанка да ли има посланички имунитет.

– Наравно да имам – рекао је Чанак, додајући да се у овом тренутку не позива на њега. – Оптужницу сам прочитао и знам шта ми се ставља на терет.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Симоновић на рочишту за паљење куће новинара Милана Јовановића индиректно претио тужиоцу

5 (1) На суђењу за паљење куће новинара Милана Јовановића, поново се није појавио Александар …

Поново одложено суђење у предмету лажне личне карте Андреја Вучића и предузећа Асомакум

5 (1) Иако је прошло скоро две године од заказивања првог рочишта, суђење осамнаесторици окривљених …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *