Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к....

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

Мултинационална компанија “Асеко” приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. децембра исте године 881,336 милиона пољских злота, од чега 250,763 милиона из Србије, што заправо значи да више од четвртине годишње зараде ове фирме долази из наше земље – 28 одсто.

Подсетимо, портал Нова.рс већ је писао о пословању брата Ане Брнабић, премијерке Србије, који са својом фирмом Асеко, чији је један од директора, склапа послове са државним институцијама којима посредно и непосредно управља његова сестра.

Имајући у виду технолошку развијеност и дигитализованост других земаља, није баш у потпуности јасно како је Србија, чији ИТ захтеви извесно нису већи од Шпаније, Пољске, Португала, Аустрије, Словеније, могла да створи далеко већи профит овој комапниј у односу на друге државе.

Није познато ни да ли су породичне везе премијерке и директора Асека Игора Брнабића допринеле великој заради ове компаније у нашој земљи, а сумње на сукоб интереса додатно стварају забуну у пословању огранка ове компаније у нашој земљи.

Представљамо вам званичан извештај Асека о заради по земљама за период од 2018. до 2019. године:

Подсетимо, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (Канцеларија за ИТ) склопила је крајем 2019. године уговор са фирмом Ассецо Соутх Еастерн Еуропе, чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије. Реч је о јавној набавци у вредности од 1,5 милиона евра, којом је Брнабићева фирма задужена за израду софтвера за централни регистар становништва.

Међутим, то није био једини посао ове фирме са државним институцијама. Поред милионског посла са владином Канцеларијом за ИТ, Асеко је током 2019. године склопио посао и са Министарством правде у вредности од преко 30 милиона динара. Да ствар буде интересантнија, ово је само један од уговора који је Асеко од 2017. године, од кад је Ана Брнабић шефица владе, склопио са овим министарством, од којег је за три године приходовао преко 100 милиона динара.

Такође, о овом случају је раније говорила и потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Она је претходне недеље показала документа којима, према њеним тврдњама, се доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.

Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, Националне службе за запошљавање, Министарства финансија, Министарства трговине и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.

* У првој верзији овог текста, омашком је приход Асека изражен у амерчиким доларима, уместо пољским злотима. Редакција Нова.рс се извињава на ненамерној грешци.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Центар за локалну самоуправу: Драматично увећање износа средстава за руководице Београда

Центар за локалну самоуправу: Драматично увећање износа средстава за руководице Београда

Центар за локалну самоуправу (ЦЛС) саопштио је данас да је у Нацрту буџета Београда за …

Брнабић: Kризни штаб тражи ковид пропуснице од 24 сата и распуст од 20. децембра

Брнабић: Kризни штаб тражи ковид пропуснице од 24 сата и распуст од 20. децембра

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је епидемиолошка ситуација много боља него што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *