Хроника

Фирмама Николе Петровића држава исплатила око 1.9 милиона € за откуп струје из мини-хе у 2020. години

Од око 21,5 милиона евра, колико је држава исплатила власницима малих хидроелектрана (МХЕ) у Србији за откуп струје у 2020. години, највише је, преко 2,8 милиона, отишло Електропривреди Србије (ЕПС), а следе фирме чије се власништво повезује са Николом Петровићем којима је исплаћено нешто мање од 1,9 милиона евра, објавио је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС). Током прошле године 120 МХЕ произвело је и продало држави електричну енергију у вредности од око 21,5 милиона евра, показује извештај Електропривреде Србије (ЕПС).

Међутим, у односу на 2019. годину водећи продавци струје из МХЕ бележе смањење прихода. Како је раније за ЦИНС изјавио један од инвеститора, за време ванредног стања њима није исплаћивана пуна цена јер је наступила виша сила по уговору са ЕПС-ом.

Мале хидроелектране Међувршје и Овчар Бања, у власништву ЕПС-а, су и у 2020. добиле највише новца, али им је овог пута исплаћено око милион евра мање него годину дана пре тога, односно око 2,8 милиона евра.

Попут ЕПС-а и МХЕ у власништву фирми повезаних са Николом Петровићем, кумом председника Србије Александра Вучића, исплаћено је мање него раније. Њих девет продајом струје држави укупно је приходовало скоро 1,9 милиона евра, док је у извештају за 2019. та цифра била већа за око 400.000 евра, навео је ЦИНС.

Осталих око 16,9 милиона евра је исплаћено за струју добијену из око стотинак електрана.

Већина МХЕ чије се власништво доводи у везу са Петровићем припада компанији Ецо Енерго Гроуп.

Петровић је у августу прошле године ушао и у посао са ветроелектранама, када је постао сувласник фирме Црни Врх Поwер која планира изградњу ветроелектране Црни врх на територији Жагубице, Бора и Мајданпека.

Управо је енергијом ветра произведено највише струје из обновљивих извора који су субвенционисани током 2020, нешто више од 60 одсто, док је из малих хидроелектрана произведено око 17 одсто, истакао је ЦИНС.

У Србији фирме које се баве МХЕ имају статус повлашћених производјача струје због обећања државе Енергетској заједници да ће до 2020. године 27 одсто струје производити из обновљивих извора. То значи да држава електричну енергију произведену радом МХЕ откупљује по вишим ценама не би ли подстакла инвеститоре да улажу у тај посао.

Стручњаци попут декана београдског Шумарског факултета Ратка Ристића пак сматрају да оне производе мало струје насупрот еколошкој штети коју узрокују. У местима на чијим рекама се већ налазе или се граде МХЕ грађани годинама протестују због штете коју трпи околина – пресушивање река, уништавање вегетације, угрожавање опстанка водоземаца и слично.

ЦИНС-НоваС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!