Извршитељи ће створити армију бескућника

0
(0)

Београд – Србија треба да уведе Закон о личном банкроту како би помогла презадуженим грађанима да задрже минимум егзистенције, саопштавају нишке Двери, а актуелни прописи омогућавају извршитељима да се, како кажу Двери, енормно богате на несрећи осиромашених људи.

Поводом последњег исељења жене у Нишу, у режији приватних извршитеља, Двери упозоравају да ће примена постојећег Закона о извршењу и обезбеђењу створити, како наводе, армију бескућника и унесрећених људи и породица. Као посебну неправедну Двери виде судбину радника пропалих предузећа којима држава дугује милионе, а чије куће и станови због неплаћених рачуна јавних предузећа могу да постану предмет извршења.

Најтрагичнија извршења су она на непокретностима, при чему су најнезаштићенија трећа лица у извршењу која најчешће пропусте да искористе право приговора, као и приговор трећег лица, из члана 398. Закона о извршењу и обезбеђењу. Најтеже ситуације настају, што је био случај и са несрећном суграђанком, када дође до злоупотребе средства обезбеђења из члана 414. Закона или до исељења долази када се реализује заложно право на непокретности. Након пописивања ствари једини правни пут је парница трећег лица – објашњавају Двери.

Рад јавних извршитеља сада се налази под контролом суда, међутим, Двери наводе да држава намерава да новим законом омогући изврштељима да самостално одлучују и да доносе решења уместо суда.

Само системска решења, попут Закона о личном банкроту , а која постоје у свим земљама у окружењу, која ће штитити поштене а финансијски упропашћене појединце, и промена неолибералног хуманистичким концептом владавине Србијом могу да спрече страховите друштвене сударе обогаћених са појединцима који су изгубили све осим голог живота – саопштавају Двери.

Нишке Двери нуде суграђанима бесплатну правну помоћ уторком и четвртком од 12 до 14 сати у канцеларији на другом спрату ТЦ „Калча“ локал Д/111/1.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИЗВРШИТЕЉИ МУ УЗИМАЈУ ОВЦЕ: Ненад продао крмачу да плати струју!

5 (6) KИKИНДА- Ненад Бутулија (61) из Руског Села код Kикинде, остаће за који дан …

Извршитељи ПЛЕНИЛИ хиљаде станова, и на тајним лицитацијама их KУПОВАЛИ за ТРИ пута ниже цене

5 (2) Извршитељи су досад продали хиљаде станова у поступцима извршења, а само у 2017. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend